KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO (25.01.2017)

Moj predlog k predlogu zdravstvene reforme: »Vsa potencialno dodatno zbrana sredstva za zdravstvo prosim nujno namenite za razvoj psihiatrije, tako za zdravljenje pripravljavcev osnutka zakonodaje kot nas – »paciente« – ki prenašamo te …. A ste mislili, da ne bom zapisal?... PRASCE!«.

 

Vsak pošteni davkoplačevalec se ob še vedno dokaj skrivnostnem predlogu osnutka zdravstvene reforme vpraša, zakaj je povprečni slovenski volivec križanec med teletom in kravo s sindromom zaklanega jagnjeta, ki se z nemočnim, topim in brezizraznim pogledom sploh ne odziva na predlog skropucala zdravstvene reforme pod vodstvom slovenske »Rdeče« kapice alias madam Kolar. Zanimivo je, da še slovenski sindikati, ki zastopajo – koga že? – ob predstavljenem veleumnem osnutku zdravstvene reforme zadeto blenejo v prazno. Ampak njih je vsaj za razumeti, ker ne uporabljajo možganskih celic temveč le »rdeče« krvničke in še sami natančno ne vedo, ali zastopajo interese delavcev ali kapitala.

 

Tako kot lahko za tako imenovano Mini davčno reformo rečemo, da je le-ta dokazano maksimalno davčno sranje in ne gre za R od reforme, lahko tovrsten neizpodbiten zaključek namenimo tudi osnutku zdravstvene reforme.

 

Da bi lahko uporabili vsaj R pri zdravstveni reformi, bi morali v zdravstvenem sistemu implementirati vsaj nekatere naslednje vsebinske zadeve:

·      absolutna PREPOVED dela zaposlenih iz javnega sektorja v zasebnem sektorju, s katerim predstavljajo konkurenco javnemu sektorju, v katerem imajo sklenjeno redno delovno razmerje. Množica zdravnikov – lahko rečem, da kar večina - ki dela v zasebnem sektorju, je zaposlenih v javnem sektorju! Si predstavljate, da vaš sodelavec v zasebnem sektorju popoldan fuša še privat in vam povzroča nelojalno konkurenco?;

·      popolna IZENAČITEV in zdrava konkurenca zasebnega in javnega zdravstvenega sistema z dostopom do vira financiranja – naših vplačil v zdravstveni sistem (»koncesije«). Mene ne zanima, kdo mi nudi zdravstveno storitev, zame je pomembna kvaliteta in pravočasnost storitve, ki jih dobim za svoja vplačila;

·      CENTRALIZIRANO planiranje materialnih potreb za celoten javni zdravstveni sistem, nabavne cene za 90% zdravil, zdravstvenih pripomočkov morajo biti dostopne vsem, vsak sistem (bolnišnica, zdravstveni dom itd.) lahko nabavlja tudi izven navedenega sistema, če nabavi istovrstni proizvod, katerega cena je objavljena, ceneje kot je javno objavljena cena. Pavšalno realno ocenjujem, da se na ta način VSI materialni stroški javnega zdravstva v 2 letih znižajo za (vsaj) 10%/leto!;

·      sestavni del osnovnega pribitka dela plače zdravnika je tudi OCENA dela zdravnika in odnosa do pacienta s strani pacienta, zadeve se dajo v informacijski dobi brez problema nastaviti;

·      zdravstveni sistem je omogočen VSEM državljanom in davčnim rezidentom Slovenije, ne glede na to, ali vplačujejo v zdravstveni sistem ali ne – le to je prava solidarnost! Upam, da ne boste imeli nikdar te potrebe – ampak, enkrat za hec poglejte v čakalnici urgence, kakšni »pacienti« se vse tam najavljajo – vsaj 30% jih tam nima kaj iskati, le kdo ve (?!), kaj tam iščejo;

·      financiranje športnih aktivnosti s strani delodajalca svojim zaposlenim do višine 100,00 EUR/mesec NE PREDSTAVLJA bonitete, predstavlja davčno priznane odhodke in še dodatno 100% davčno olajšavo za davek od dohodka pravnih oseb in davek od dohodka iz dejavnosti;

·      managerski (zdravstveni itd.) pregled delavcu 1 x letno do višine 1.000,00 EUR NE PREDSTAVLJA bonitete, predstavlja davčno priznane odhodke in še dodatno 50% davčno olajšavo za davek od dohodka pravnih oseb in davek od dohodka iz dejavnosti …

 

Z zadnjimi dvema alinejama bi poskrbeli tudi za preventivo, prav tako pa tudi za zmanjšanje čakalnih vrst, razvoj zdrave konkurence, izboljšavo kvalitete storitev … (saj ko plačaš nekaj še enkrat, kar si že plačal – takrat pa imaš nekaj pravico zahtevati, a ne?).

 

Slovensko zdravstveno štalo sem spoznal tudi na podlagi lastnih izkušenj - vse zdravstvene storitve plačujem privat (preventivne preglede, razne »posege«, zobozdravnika …), otroke sem moral na operacijo samoplačniško vozit v tujino (drugače bi jih lahko zaradi zelo različnih diagnoz v Sloveniji tudi potencialno »zafušali«), lastno vlaganje v preventivo mojega zdravja ni davčno stimulativno - me davčno ne razbremeni ne v mojem podjetju ne pri letni napovedi dohodnine (moja vplačana sredstva so tako namenjena zdravljenju drugih ljudi), pediatri zavračajo pregled otroka z 39 stopinj vročine v času zdravniške stavke in smo letali k dežurnemu …

 

Slovenski zdravstveni sistem je potreben tako mentalnega kot vsebinskega očiščenja, česar pa niti v sanjah ne zagotavlja predlagani osnutek zdravstvene reforme. Ta bolj spominja na ustvarjanje še večjih …. ja, saj ste vedeli, kaj bom zapisal … PRASCEV pri koritu slovenskega zdravstvenega sistema. Tudi takšnih, ki so se zibali na otroški gugalnici pri otvoritvi pediatrične klinike v Ljubljani.

 

Vedno vaš

Martin Krpan

 

P.S. Cerar, Kolarjeva, Vraničarjeva in kar vas je še nebodigatreba v slovenskem političnem prostoru – ne razkazujte preveč vaše duševno zdravje, ker s tem ogrožate zdravje svojih sodržavljanov. Sicer pa ste lahko brez skrbi – »reformirani« boste na naslednjih volitvah!

 

Vaš komentar
1 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: Miha | 26.01.2017 09:04

Bravo, nimam kaj dodati. Potrebna je revolucija na vseh področjih. Reforma- klatenje neumnosti, sita vrana lačni ne verjame.

LP

2 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: pic | 26.01.2017 13:51

Pohvalno, predlogi pod katere se podpišem, še posebno prvi.

O reformi sem brala samo kar je bilo objavljeno v medijih in predstavljena lestvica obveznega dodatnega prispevka me je razočarala, še bolj pa hvalisanje ministrice, da bo večina plačevala manj. 

O vašem upanju za naslednje volitve pa sem bolj pesimistična - v vseh teh 25-tih letih ni bilo junaka, ki bi si upal karkoli spremeniti v tem zdravstvu, samo na slabše gre. Korupcija je očitno zažrta v vse pore našega državnega sistema. 

Do sedaj sem imela osebno zelo malo opravka z zdravstvom in si želim in kolikor morem delam na tem, da bi tako tudi ostalo. 

3 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: arčid | 26.01.2017 15:08

Bravo Martin Krpan, ampka tudi volitve bodo po mojem potrdile stra pregovor, ki velja že od osamosvojitve naše deželice.

Korito bo ostalo isto, samo prasci se bodo menjali.

Ne znajo živeti drugače kot da so prisesani na  proračun kot pijavke.

4 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: MAX | 26.01.2017 23:06

V Butalah so drago kupovali pekočo sol.

Pa v bitki s pametjo so zmagali Butalci.

Milčinski bi zdaj imel kaj pisati. Butalci nadaljevanje I, II, III itd...

Martin Krpan je včasih švercal sol in bil poklican na Cesarski dvor.

Držim pesti, da bo pridobil naročilo javnega razpisa za soljenje v naši ničkajcesarski štali.

Če ne, po pač treba vzeti sekirco in posekati lipo.

5 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: Sonja | 15.03.2017 17:30

Absolutno se strinjam z napisanim.

Povdarki narejeni točno tam, kjer je potrebno in ni normalno.

Reforma zdravnikov naj bi bila tudi na takšen način , da bi si zdravniki, ampak ponavljam , samo zdravniki, drugo osebej nič ne dela poleg  (!!!???) znižali normative za 25% , potem pa za dodatno povečano delo bili 25 % dodatno plačani.

Tu je več plati nemoralnosti.

A smo malo nori, da vse to gledamo?

6 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: RK | 08.09.2017 09:35

Sonja: A smo malo nori, da vse to gledamo?

 

Dokler bodo(mo) imeli Slovenci polne riti (se opravičujem manjšini, ki jih nima), ne bo spremembe, ker je najbolj lagodno sicer isto misliti kot Krpan, ničesar pa ne storiti oz. ukrepati.

 

Krpan, ustvari stranko in kandidiraj, gotovo te bomo podprli. Potem pa imaš vse možnosti predloge sprovesti v prakso!

6.1 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: Martin Krpan | 09.09.2017 17:52

RK, v Sloveniji izstopata dve skupini ljudi:

- eni ki ustvarjamo (mednje spadam tudi sam);

- druge, ki trošijo, kar mi ustvarimo, blebetajo, nočejo delati, so lenuhi, filozofi itd.

Prej si jezik odrežem, kot da pristanem v politiki, glede na "strukturo (berite - miselnost) volilnega telesa pa bi moral biti debil, da bi kaj takšnega naredil. Debil pa nisem :). Tej generaciji več ni pomoči, Slovenija se mora gensko 2 x obrnit, da bo pri nas kaj drugače (distanca od socializma je "prekratka", pravega kapitalizma pri nas pa še dolgo ne bomo videli ...).

 

P.S. Vseeno hvala za podporo :).

 

7 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: Tanha | 11.09.2017 10:06

Pod tole Krpanovo pisanje se podpišem.

 

8 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: rakov povratnik | 12.09.2017 08:15

Samo kot ideja... Če ima delodajalec nekakšno pogodbo s fitnesom in svojim delavcem pod enakimi pogoji in čisto vsem omogoča fitnes, potem to ni boniteta, ker imajo vsi zaposleni enake možnosti. Ta strošek tudi komot predstavi kot upravičene, ker gre za promocijo zdravja na delovnem mestu...

Drugače pa bravo Martin, spet si zadel žebljico na glavico. Problem "zdravništva" pa na žalost ni le v vladi, je predvsem v zdravniški kliki in Kuštrinu, občutek imam, da se ne bodo dali... prej nasprotno, rušili bodo vsak pameten predlog, ki kakorkoli omejuje zdravniške pravice... nobene solidarnosti in politično motivirane akcije, na žalost.

9 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: Tanha | 12.09.2017 08:25

Vsak, od politikov, ki je želel narediti spremembo so ga odstavili, ker ni pihal z njimi v isti rog. Žal je tako. Ravno danes sem govorila s kolegico, ki mora odstaviti človeka, ki je na neki prireditvi v enem stavku malo frcnil politika iz SD. Ja, tako gre to. :(

 

10 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: Besni | 07.02.2018 09:27

Po enem letu še enkrat prebral. Žal še vedno aktualno. 

11 Komentiraj odgovor

Odg:KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO

Avtor: mina | 31.05.2018 06:48

Jojjj.. Jojjjj, kaj če pa z besedo ošvrkneš (argumentirano)... pa sledi bebavi nasmeh, ki si ga nekateri razlagajo kot Suuuuuuper

Kaj ni to forum davkoplačevalcev (ne pobarvancev)  in ne politiziranje ! Prosim, držimo se raje strokovnih tem

Ko pa prideš na pregled ( naročen) in se moraš prenaročiti 2x ali 3x, kot se mi je zgodilo, ker je bil g. dr. odsoten ( enkrat na fakulteti, drugič in tretjič v privat ambulanti, ker dela na osmih krajih!!) si zaželiš : če dela v javnem sektorju naj najprej svojo obveznost opravi tam, kjer dobiva plačo.

Vaš komentarPošlji povezavo članka.
KO JAGENČKI OBMOLKNEJO, PRASCI PLEŠEJO