krpan in druščina postani član

ZAKAJ GREM JAZ NA PREDČASNE PARLAMENTARNE VOLITVE! (07.07.2014)

 

rk - 08.07.2014 - 07:16

Se strinjam Martin, tudi sama sem vedno volivec, samo ko gledam, kdo so kandidati in kakšne programe imajo ali jih sploh nimajo, se bojim, da bom na koncu (kot vedno do zdaj) spet osel! Žal!

kr tam eden - 08.07.2014 - 08:12

Sicer ne vem, če sem aktivni davkoplačevalec, po moje že, sploh pa, ker sem otroka poslal v šolo v tujino, kjer je treba tudi kakšno šolnino plačati, glede vseh ostalih davkov pa tudi verjamem, da presežem tisto, kar mi država vrača. Izračunov pa še nisem delal. Malo se mi zdi tudi čudno take račune delati, ker za mojo plača v bistvu prispevamo vsi... ja, sem javni sektor.

O sinidikatih ne bi kaj dosti, se mi kar zrola, ko slišim kakšne semoliče ali (bolj ali manj kuhane) štruklje... sam populizem jih je...

in ne, premierke ne bi zaposlil, pa tudi z ostalim se kar strinjam... in ja, na volitve tudi grem, to sem že napisal na teh straneh pred nekaj dnevi...

Imam pa mogoče eno pripombo na tvoje razmišljanje: ne glede na voljo in željo voliti tistega, ki bo naredil najmanj škode, je izbira bore majhna... in ne vem, če na koncu ne bom volil kakšnega instant politika, ne glede na "poreklo" in ozadja. Še posebej, če se mi bo v predvolilni paniki zazdelo, da bo kakšna čudna vlada, ki bo bolj neobremenjena in s tem bolj tehnična in strokovna, mogoče boljša... če ne bodo pustili kakšnih bedakov preblizu...

Martin Krpan - 08.07.2014 - 08:38

Cenim in spoštujem vaše razmišljanje, razumem tudi vse vaše dvome. Jaz sem pač "iz prve roke" povedal, kar si mislim ... In iz teksta izhaja primarno, da je prav, da greste na volitve v čim večjem številu in da je apatičnost nekaj najslabšega. Demokracija je v bistvu diktatura večine nad manjšino :) in prav je, da vsi sprejmemo odgovornost in ne pa da kasneje nekaj jamramo.

P.S. Zame bodo volitve uspešne že, če bomo nekatere zapisane "ase" poslali na smetišče zgodovine, kamor tudi spadajo. Samo takšne lekcije so lahko dovolj učinkovite za nove generacije politikov, ki bodo prišle.

kr tam eden - 08.07.2014 - 09:10

Popolnoma zastopim :-)

Saj zgornje je bilo le in samo moje razmišljanje, ne odraža čisto popolnoma mojih političnih nazorov, in se strinjam, da bo treba malček počistiti vrste politikov. Sprašujem se le: kako? Le s preferenčnimi glasovi to ne gre, kot se je že nekajkrat izkazalo... :-(

In, Martin, a ne bi kar kandidiral? Za kakšnega gospodarskega ali financ ministra bi bil kar pravi? :-) Strokovnosti ti ne manjka, politično prepričanje pa bi moralo v teh časih biti podrejenega pomena, kot sem že prej rekel. 

Martin Krpan - 08.07.2014 - 11:55

Moje poslanstvo na tem svetu je drugačno, kot aktivno ukvarjanje s politiko :).

Opa Zovalec - 08.07.2014 - 13:26

Problem aktualnih volitev oz. (ne)udeležba na njih vidim v enaki luči, kot "vstaje" pred časom. Seveda nam vsem pokajo filmi in bojim se, da ni več daleč čas, ko bomo šli volit, pa ne s svinčniki ampak... Problem je, ker aktualna politika nima nobene alternative. T.i. "novi obrazi so vse prej kot to. Programi so prepisani, povsod iste floskule. Ni ga junaka, ki bi izpostavil ključne vrednote in predstavil, kako jih bo uveljavil.

 

Ja, tudi jaz volim "proti", ampak kaj, ko se mi zdi, da so vsi isti...

amy - 08.07.2014 - 13:33

Spoštovani g. Martin,

Vaš prispevek mi je dal misliti da se še kdo v svoji glavi ukvarja z mislijo iti na volitve, ali sploh ne, koga voliti, ko pa smo že vsi utrujeni od politike, ki nas pelje vedno bolj navzdol. 

Strinjam se z vami, da bi morali vsi na volitve. Čeprav res ne vem koga naj sploh volim. Vsi se valjajo po parlamentu in v vladi že več kot 20 let, in kam so nas pripeljali?  Ta isti pa ( prav nam v posmeh) se danes v svojih nastopih predstavljajo kot edini možni rešitelji naše države in dostojanstva nas Slovenk in Slovencev. Bedno, da bolj ne more biti, ali res mislijo da smo same ovce in ne znamo misliti s svojo glavo?

Ali res ne vedo kje živijo ti politkarji in kako se v resnici godi 95 % Slovencem?  Res nimajo pojma kako se počutimo mi?

Tako nobeden od njih ne pride v poštev da ga obkrožim. So imeli več kot dvajset let časa da postanemo gospodarsko uspešna, pravična, socialna, čista in zadovoljnih državljanov država.

Volila bi le tistega, ki bi v programu ponudil sledeče:

 

- vse korumpirane odstaviti doživljenjsko s položajev, odvzeti jim z obrestmi vse, kar so si protipravno prisvojili ( ne pa jih trpati v zapor, da nas še tam stanejo!)

- spodbuditi turizem, kmetijstvo, gozdarstvo, gospodarstvo in s tem ustvariti nova delovna mesta ( pa ne z subvencijami, ampak z ustvarjanjem možnosti in podpiranjem mladih, z odpravo administrativnih ovir...)

- najnižji dohodek za delo v mesecu mora biti tolikšen, da zadostuje za  preživetje - izplačan mora biti v naslednjem mesecu z prispevki!

- poenostaviti zakonodajo na vseh področjih, tako da je razumljiva povprečnemu državljanu

- Obvezno uvesti roke na sodišču za sprejemanje sodb ( nič ne bi smelo trajati več kot 1 leto!) Terjati odgovornost sodnikov!

- takoj uvesti davčne blagajne

- ukiniti reševanje bank

- takoj znižati število zaposlenih v javnem sektorju ( ostanejo naj samo tisti, ki svoje delo opravljajo z znanjem in strokovno), vse tiste, ki se pasejo z raznimi nazivi ali so tam zaradi poznanstev  pa naj gredo na borzo dela.

- takoj ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje

- v zdravstvu potrebno na nivoju države sprejeti zakonodajo, ki bo onemogočala preprodajalcem več 100 -  kratni zaslužek, ki bo omogočila vsakemu, ki plačuje v zdravstveno blagajno ustrezno oskrbo, plačati spodobno tiste, ki v zdravstvu res garajo (npr. medicinske sestre), in odpustiti takoj vse, ki z zdravstvom nimajo nobene veze, ampak so tam samo zaradi naziva in položaja in seveda z visoko plačo.

- Noben otrok v Sloveniji ne sme biti lačen!!!

- Čas za uvedbo teh in še drugih sprememb TAKOJ!

-...

Ima kdo od politkarjev tak program?

 

- Pa bo nekdo rekel, da se vse to ne da, da je za to potrebno  veliko časa. Mar res?

Spet sem na začetku ali na koncu. 

 

In spet se sprašujem koga naj volim?

 

 

Ob pogoju spodbujanja turizma, kmetijstva, gozdarstva bi vsi dela sposobni imeli delo. Zaslužek bi moral biti dostojen za normalno preživetje, ne pa da tudi tisti, ki delajo hodijo na rdeči križ po hrano.

Takoj je potrebno s prenehanjem reševanja bank, ta denar se nam nikoli ne bo npovrnil, pustiti jih je treba da pocrkajo, saj so sami

kr tam eden - 09.07.2014 - 08:16

to je pa jeza, amy.

se pa strinjam z večino napisanega. In v zdravstvu niso samo medicinske sestre, in v javnem sektorju niso le zdravstveni delavci. S tem ne kritiziram postavke v "programu" le malček širim pojem pridnih v JS.

Glede dodatnega zdr. zav. pa le to: ne bi ga ukinil, bi pa z zakonom preusmeril vsaj polovico dobička nazaj v zdravstvo in to na način, da lahko zavarovalnice same odločijo, kateri program bodo podprle in dodatno financirale, recimo program otroške srčne kirurgije...

Dobro, za danes sem že zagonil svoj čas za malico, bom še jutri kaj prebral...

Podloznik - 10.07.2014 - 08:41

Amy, s tem ko ne obkrožiš nikogar ali celo ne greš na volitve, oddaš svoj glas zmagovalcu.

Žal je pri nas tako, da lahko izbiramo samo med slabimi opcijami in izberemo najmanj slabo.

In obdržati zasebno lastnino, svobodno gospodarsko pobudo, obstati v EU in NATO, je zagotovo manj slabo, kot napovedani demokratični socializem.

Dejstva in številke, o katerih mediji ne pišejo in ne govorijo so jasne.

Kdo je nižal davke in kdo jih je višal.

Kdo je državo zadolževal in kdo razdolževal.

Kdo ravna zakonito in kdo ne (zadnji sklep vlade o zaustavitvi privatizacije je NEZAKONIT!).

Itd.

Dejstvo je, da pri nas ne bomo imeli normalnega političnega prostora še vsaj 50 let ne. Tri-štiri generacije bo trajalo, da se sanira 40+ letno enoumje političnega, šolskega in medijskega prostora.

In pot bo še zelo trnova.

pripomba - 08.07.2014 - 15:03

volitve = izbira najmanj slabe možnosti

=> kokgarkoli izvolimo, bo to suboptimalna rešitev

problem z volitvami je namreč ta, da gre za vprašanje, kdo naj bo na oblasti

pri oblasti pa ne velja (kot mnogi mislijo), da oblast ljudi pokvari, temveč da k oblasti težijo pokvarjeni (nepokvarjeni se namreč raje ukvarjajo s čem drugim (bolj pametnim, produktivnim, inovativnim)

skratka: priporočam branje knjige "Petrovo načelo"

kr tam eden - 14.07.2014 - 09:14

Boj se politika, ki pravi, da mu ni do oblasti! :-)

dm - 08.07.2014 - 22:09

Martin zdaj sem pa zmedena, prosim za pomoč?

 

Glede na tvoj zapis in ker propagiraš program stranke DL, torej namiguješ naj volim Viranta?

kr tam eden - 09.07.2014 - 08:06

ha, dobra ta, čeprav sam tega še zdaleč nisem tako zastopil :-) DL je pač edina, ki je poslala svoj program... no, ja... tistim zapisanim novoletnim željam pač ne moreš reči program, nobenih konkretnih rešitev... saj vsi vemo, da je treba JS urediti, da je treba razbremeniti gospodarstvo in s tem dvigniti konkurenčnost in s tem odpirati delovna mesta, urediti zdravstvo, povečati kontrolo nad plačevanjem obveznosti, ukiniti študentsko delo, zapirati podjetja, ki izkoriščajo delavce, stečaje spraviti v nek normalen časovni in finančni okvir... uh... pa imamo program. Čeprav brez besede o tem, kako to urediti...

Pa opazil sem tudi, da na seznamu ni novih strank...

pa opazil sem tudi, da Opa Zovalec ne bo šel na volitve in ne bo še vsaj dveh volivcev spravil na volitve...

Pišek materin, saj res tudi sam ne bi šel v nedeljo tja... Bom kar jutri šel pogledat na sosednja vrata, mogoče bom pa volil prej in si s tem polepšal nedeljo. Baje bo takrat vreme lepše :-)

Martin Krpan - 09.07.2014 - 08:50

Je že "Kr tam eden" odgovoril - DL je bila edina, ki je odgovorila na naša 4 vprašanja, zato je del njihovega programa tudi objavljen pri nas.

 

P.S. Sicer me niste vprašali tega, pa vseeno - Previrant je zame v isti kategoriji, kot npr. Cerar. So pa še slabši :). In tudi manj slabi :). Hkrati pa moram priznati, da mi je bil od vseh finančnih ministrov v novejši slovenski zgodovini najbolj "cool" Šuštaršič.

Podloznik - 10.07.2014 - 08:13

Očitno še niste dojeli, da tokrat ne gre za gospodarske programe, davčno politiko in tako dalje.

Tokrat gre za to, ali bomo sploh obdržali demokracijo, ali pa nas bodo vrnili s pomočjo Ustavnih sprememb tja nazaj pred leto 1991.

Nisem politik, nikoli nisem bil član nobene stranke... Starman ima moje simpatije, ker je (bil) gospodarstvenik, Šušteršič je bil 1A (Virant me nikoli ni prepričal in on je tudi pokopal DL).... a vendar je po mojem vse to zdaj v drugem planu.

Preprečiti je treba, da takoimenovana levica dobi ustavno večino.

Mediji bombardirajo in favorizirajo Cerarja, Bratuškovo; SD in DESUS imajo zanesljivo volilno bazo... desnica je demonizirana in se še medsebojno napadajo.

Gre pa za to, ali bomo še imeli svobodno gospodarsko pobudo in zasebno lastnino ali pa bodo ponovno uzakonili skupnoskledarstvo. Se bomo uspeli priključiti zahodni Evropi ali bomo šli nazaj na Balkan?

Zato gre in za čisto nič drugega.

kr tam eden - 14.07.2014 - 07:51

Oprosti, eno vprašanje imam: čigav podložnik si?

Pa še eno vprašanje: se ti res zdi, da se desnica krega med seboj? Na levi opciji pa je 180 (karikiram) bolj ali manj podobnih strank, ki se ne morejo dogovoriti, kaj in kako. Placa za kreganje je obilo, nasprotnikov pa tudi.

No, volitve so mimo, katera opcija je zmagala je pravzaprav vseeno, zdaj pa upam le, da se bodo dogovorili in sestavili vlado tako, da bo znala delati v pravo smer. Pa tudi, če se tako pomešajo, da ne veš, na katero opcijo se naslanjajo.

Ampak, upam, da se ne na tem forumu bomo kregali po politični ravni ampak bolj po strokovni. Temu je namenjen, kajne?

Podloznik - 14.07.2014 - 13:39

Podložnik sem vsakokratnemu cesarju, ki mu moram plačevati davke :-)

Sicer pa ljudi ne razvrščam na leve in desne, črne in bele, ampak samo na dobre in slabe.

Osebno imam raje tiste, ki zahtevajo nižje davke.

Kam sodijo zmagovalci teh volitev bo pokazal čas ;-)

Amy - 10.07.2014 - 09:56

Pozdravljena Kr tam eden , Podložnik

 Z obema se strinjam, v tem komentarju ne moreš omeniti vseh pridnih v JS in vseh pridnih v gospodarstvu, ampak v bistvu mislim na čisto vse ki res DELAJO, za svoje delo pa niso plačani kot je treba. Tudi v šolstvu, policiji , vojski, zdravstvu je potrebno urediti marsikaj. Kar pa se tiče obveznega zdravstvenega zavarovanja, sem za ukinitev zato, ker si s tem denarjem nekateri pridobivajo prava bogastva, ko pa jaz zbolim, moram pa k privat dohtarju, ki ga seveda moram plačati. Torej komu podarjam 32 eur vsak nesec ?? 

Na volitve bom tudi šla, da ne bo pomote, ampak še vedno se sprašujem koga voliti?

Če pa za vse politkarje velja "Petrovo načelo", potem pa je za nas res vse izgubljeno.

Mogoče pa nihče od nas ne bi smel na volitve, le kaj bi bilo potem?

Podloznik - 10.07.2014 - 10:11

Amy, kot odgovor na tvoj prvotni komentar zgoraj, sem med drugim nanizal nekaj vprašanj.

Poišči odgovore na njih in ti bo jasno kdo si zasluži glas vseh tistih, ki želimo živeti v sodobni evropski državi.

V branje priporočam tudi odličen komentar dr.Mateja Lahovnika:

http://www.reporter.si/slovenija/matej-lahovnik-dr%C5%BEava-ki-izginja/25799

in tudi dr.Štuheca: http://www.reporter.si/ivan-%C5%A1tuhec-ko-bo-padla-patria-bo-z-njo-zmagala-pravi%C4%8Dnost-posledi%C4%8Dno-pravna-dr%C5%BEava/25800

kratki - 10.07.2014 - 15:09

Ta članek pove vse

http://www.finance.si/8805921/Pljuni-istini-u-o%C4%8Di

Podloznik - 10.07.2014 - 16:56

Odličen članek, hvala za povezavo!

Đulmasa - 11.07.2014 - 12:34

Spoštovani Krpan

Žalostno je, da še nisi dojel oziroma spoznal nagone črede. Mi smo še vedno, verjetno bomo dolgo ostali, navadna čreda, ki potrebuje črednika oziroma ovna prevodnika. Napaka - pereči problem smo mi in ne črednki.

Martin Krpan - 11.07.2014 - 15:41

Sicer ne vem, kaj ste mi želeli povedati (sporočilo je možno razumeti "večplastno"), če pa vas razumem, pa dodajam - sam pa vedno pravim - politiki so odraz (večine) volivcev, zato me je včasih "mičkeno sram" :). Hkrati pa dodajam, da se glede na strukturo volilnega telesa ne čudim, da živimo v takšni državi (ni mišljena izobrazbena struktura, da ne bo pomote).

 

P.S. Sem mislil, da skladno z naravnim redom in časovno distanco prihaja nova, razumnejša generacija. Ko pa poslušam "zblojeno" mladino ...

Đulmasa - 11.07.2014 - 22:54

Jaz bom odal svoj glas stranki, kateri sem zvest 25 let, ker nisem konvertit. To pomeni, da bom opravil svojo državljansko dolžnost Zanima me ali bo zmagovalec povabil v vladu gospodo: Miča Mrkajiča, Egona Zakrajška, Janeza Šušteriča, Rada Pezdirca, Rista Ovina itn.