krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prehrana na delu

1817  06.06.2019 - 14:44h / Ostalo / Avtor: Albina / 123 / 2

Pozdrav, 

v gostinski dejavnosti ima podjetnik s.p. dogovor s svojima dvema zaposlenima, da jima pri plači 

ne obračuna in izplača Prehrano na delu, ker imata pri njemu zagotovljene vse tri obroke ( zajtrk, večerjo in kosilo) in to imajo tudi zapisano v Pogodbi o zaposlitvi  !

Ali ta dogovor zdrži inšpekcijki pregled ?

Ali pa bi se morala obračunati in izplačati prehrana na delu  in potem narediti v istem znesku odbitek, kot

plačilo delavca svojemu delodajalcu za prehrano?

Ali bi v tem primeru moral  delodajalec izstaviti račun za prehrano  in obračunati DDV ?

Hvala in lp !

Bemis - 07.06.2019 - 07:48

Bom začela od zadaj:

- obračun DDVja od obrokov za malico - JA (sicer ne bi smeli odbijati vstopnega DDV od nakupov surovin, ki se nanašajo na zagotavljanje obrokov za prehrano)

- menim, da je obračun porabe (vključno z DDV) za malico dopustno knjižiti direktno v stroške povračila prehrane

- kakšen je minimalni znesek, ki delavcem pripada po kolektivni pogodbe za povračilo prehrane (pod ta znesek obračun prehrane/dan ne sme pasti)?

- zgornja meja neobdavčene prehrane na delo je 6,12/dan - nad tem zneskom je potrebno obračunati prispevke in dohodnino.

 

Glede na pogodbe o zaposlitvi ni potrebno obračunavati prehrane, kljub vsemu vam ne uidejo relativno natančne evidence, ki bodo dokazale, da niste šli pod zakonski minimum in da niste šli čez zgornjo mejo povračila, ki se ne všteva v davčno osnovo (če seveda niste obračunali prispevkov in dohodnine).

 

 

B - 07.06.2019 - 17:16

Na tem področju bi lahko naredili magistersko nalogo in analizirali vse vhodne stroške surovin in ostalo ter ugotovili lastno ceno zajtrka, kosila in večerje. Ker je ta študija sorazmerno predraga glede na negativni učinek na državni proračun, je to početje nesmiselno. Torej, v kolikor so se stranki dogovorile v pogodbi in se s tem strinjajo ocenjujem, da bi moralo to prestati tudi inšpekcijsko presojo. Tudi inšpektorji so ljudje z razumnim razmišljanjem in morda ne samo iskanjem dlake v jajcu. Mislim, da lahko tako ostane brez večjih tveganj.