Naslov teme: Izplačilo regresa v več delih ??!!

869
št. ogledov
6
št. odgovorov
1579
zap. št. teme
13:53 - 09.05.19 | Ostalo
Avtor: Tine
Komentiraj temo Zapri vse odgovore
1579

V 127.členu Ur. 28/19 je navedeno " Če se regres izplačuje v več delih ...  "

15.04.2019 pa je bila objava, da je v letu  2019 Vrhovno sodišče izdalo še eno sodbo, po kateri je sodišče zaključilo, da izplačilo delavcem, ki ga je delodajalec opredelil kot izplačilo regresa in ga izplačal v decembru, 

DAVČNo ne predstavlja drugega dela oz.obroka regresa, ampak drugi dohodek iz zaposlitve, če delodajalec z ničemer ne izkaže, da so bili podani pogoji za izplačilo regresa v več delih po 1. juliju tekočega leta. Po razlagi Vrhovnega sodišča mora bili velikost regresa za letni dopust vnaprej določena, nepogojna ter neodvisna od prihodnjega poslovnega rezultata in likvidnostne družbe.

Mislim da bo z drugim delom izplačila regresa še zanimivo !

Svojim strankam bom svetival, naj regres izplačajo v enem delu  ali pa naj bodo pripravljani, da jim bo FURS na podlagi  izdane sodbe Vrhovnega sodišča drugi del opredelil kot drugi dohodek iz zaposlitve.

Kaj pa menite ostali ?


Tematska rubrika: Prispevki ostalih področij
1579.1

Izplačilo regresa v več delih ??!!

Komentiraj odgovor Avtor: cenka | 14:30 - 09.05.19

se strinjam, jaz bom ravnala enako

1579.2

Izplačilo regresa v več delih ??!!

Komentiraj odgovor Avtor: Neža | 14:35 - 09.05.19

Regres se lahko izplača v dveh delih, če ima podjetje likvidnostne težave. Ja, če se del regresa izplača v decembru, smatrajo kot izplačilo drugega dohodka iz zaposlitve. Regres bi se naj izplačal v primeru likvidnostnih težav najkasneje do 1. novembra. Tako pravi zakon. V nekaterih podjetjih to rešujejo tako, da jim del regresa izplačajo maja ali junija, del pa do 1.novembra. Iz lastnih izkušenj... zaposleni so dobili regres v višini minimalne plače do 30. junija, razliko do najvišjega neobdavčenega zneska pa konec oktobra. Zaposlenim so razložili, da je v bistvu drugi del regresa božičnica, ki je zaradi ugodnejše obdavčitve izplačana pač prej. 

1579.2.1

Izplačilo regresa v več delih ??!!

Komentiraj odgovor Avtor: tina | 20:32 - 09.05.19

Vendar pa mora biti sprejet sklepo višini regresa pred prvim izplačilom, izplača pa v  dveh delih, če je podjetje v likvid. težavah.

Kot drug dohodek logično obravnavajo takrat, ko podjetje naknadno zviša znesek regresa. Npr. v juniju sprejme sklep o višini regresa npr. v znesku 900,00 EUR in ga tudi izplača, v novembru pa se odloči, da bodo izplačali še  dodatno npr. 150,00 EUR- to ni dopustno

Za leto 2019 je po zadnji znani PP in sprejme o tem sklep. Če se bo PP  v avgustu zvišala, ne moremo naknadno zvišati zneska regresa. To bi bilo drugo izplačilo dohodka

1579.3

Izplačilo regresa v več delih ??!!

Komentiraj odgovor Avtor: pic | 23:39 - 09.05.19

No, okrajno sodišče pa pravi, da si lahko delavci vzamejo sveče, ki jih izdelujejo, ker delodajalec nima denarja za regres....:-). Da je taka kompenzacija za to sodišče zakonsko v redu...  Me prav zanima, kako je ta delodajalec obračunal tako "izplačan" regres, ali je plačal dohodnino in kako je določal višino regresa....

1579.4

Izplačilo regresa v več delih ??!!

Komentiraj odgovor Avtor: tinag | 07:24 - 10.05.19

Torej če pred izplačilom prvega dela regresa napišemo sklep, da bomo izplačali največ v višini bruto povprečne mesečne slovenske plače in to razdelimo na dva dela, bi se oba izplačila morala šteti kot izplačilo regresa in ne kot drug dohodek!?

1579.5

Izplačilo regresa v več delih ??!!

Komentiraj odgovor Avtor: MP | 08:26 - 10.05.19

kaj pa če se naredi obračun regresa v višini, kot ga pač želiš dat, in odda rek do 1. julija, delavcem pa se potem izplača po obrokih ?Ali je to sploh vredu?

Komentiraj temo Zapri vse odgovore
Davčne knjige v elektronski obliki!
Edina slovenska davčna knjižnica v elektronski obliki.
e-DELUX knjige
Upokojensko delo po ZUTD-A/B
Izračunaj svoj dohodek - obračun začasnega ali občasnega dela upokojencev.
Davkoplacevalci.com
DDV kalkulator
Hiter, enostaven izračun Cene brez DDV ali Cene z DDV za poljubno stopnjo DDV.
Davkoplacevalci.com

Tukaj je prostor za vaš oglas.
Oglaševanje - tekstovni oglasiPošlji povezavo članka.
Izplačilo regresa v več delih ??!! | Prispevki ostalih področij | 13:53 - 09.05.19