krpan in druščina postani član

Naslov teme: OS ali DI - olajšava

237  18.01.2019 - 21:11h / Dohodnina / Avtor: Maja / 168 / 2

Podjetnik je nabavil kar nekaj manjšega orodja za poslovanje, ki ima dobo koristnosti sicer več kot 1 leto (cca 2-3 leta), vrednost pa je manjša od 500 €. Če sedaj to orodje vnesemo v register drobnega inventarja se lahko odločimo ali bomo upoštevali amortizacijo po letih (glede na to da to sodi med opremo, bi potem lahko letno odpisali 20% - davčni vidik) ali pa sredstvo odpišemo v celoti 100%. V kolikor se odločimo za odpis v celoti (z davčnega vidika) ali se v praksi vodi ločeno odpisovanje za poslovne namene glede na življensko dobo, ali se običajno vse odpiše že prvo leto?

Kaj pa če gremo na 100 % odpis, lahko kljub temu uveljavljamo 40 % olajšave za investiranje? Sredstvo pa moramo potem imeti vsaj tri leta v uporabi, razen če se prej pokvari, potem nam verjetno ni potrebno poračunavati olajšave?

Prosim za potrditev ali popravek mojega razmišljanja...

F.r.a.n.j.a - 18.01.2019 - 23:50

Če imate rač.usmeritev, da vsa OS do 500 € knjižite v R 4, ni olajšave. Če pa želite uveljavljati 40% olajšavo, je nujen vnos v register. Tudi tukaj imate možnost 100% odpisa, vendar pa v tem primeru amortizacija v davčnem obračunu ne predstavlja strošek-jo izločite. V naslednjih letih  to amortizacijo v davčnem obračunu  izločujete.

Če imate rač.usmeritev, potem morate to delati tudi vnaprej, ne enkrat bi, enkrat ne bi....odvisno ali potrebujete strošek ali ne. Tudi o tem, kaj pa mora biti v registru ne glede na vrednost, mnogo piše.

Preberite si.

Bo še kdo od klepetalcev dodal komentar.

Lp

 

mona - 19.01.2019 - 08:40

Franja,

tega vašega dela pa ne razumem: "Tudi o tem, kaj pa mora biti v registru ne glede na vrednost, mnogo piše." Na kaj mislite s tem?