krpan in druščina postani član

Naslov teme: nakup nepremičnine in odbitek ddv-ja

3203  20.11.2018 - 12:22h / DDV / Avtor: yuka / 154 / 1

Spoštovani

Prosim za nasvet glede nakupa nepremičnine in odbitka ddv-ja . Smo podjetje ki je davčni zavezanec in seodločamo za nakup nepremičnine ( novi apartmaja v Kranjski Gori ) . Nepremičnino bi kupili od davčnega zavezanca in s podajo izjav pridobili pravico do odbitka ddv-ja . Tukaj nastane za me dvom , apartma bi v poslovne knjige zavedli kot naložbene nepremičnina kar pomeni da bi ga oddajali v najem  kot turistično kapaciteto , preko bookinga in ostali ponudnikov (verjetno bi najemniki bile fizične osebe  ) . Kako je takrat z ddv-jem . Vem da je najem oproščen plačila ddv-ja ( razen če ne gre za pravne osebe + izjava ) a  ? Kako je s  določba 44. Člena ZDDV-1 ki določa :

2.     najem oziroma zakup nepremičnin (vključno z lea­singom), razen:

-      nastanitev v hotelih ali podobnih nastanitvenih zmogljivostih, vključno z nastanitvijo v počitniških domovih, počitniških kampih ali na prostorih, namenjenih kampiranju;

Ali lahko ta apartma opredelimo kot hotelsko  nastanitev ki po tem  kot najem ni oproščena  ddv-ja ?

Kaj menite o tem . Hvala za odgovor  . 

Uredništvo - 21.11.2018 - 14:17

S podajo izjave ne pridobite pravice do odbitka DDV, temveč jo morate kot kupec nepremičnine "imeti" (torej, nepremičnino boste uporabljali za transakcije, za katere imate pravico do odbitka DDV).

Storitve oddajanja nastanitvenih zmogljivosti se ne štejejo za najem, temveč uporabo nepremičnine. Glejte razliko med najemom in uporabo, kot jo opredeljuje 73. člen PZDDV:

http://www.superdavki.com/article/15940/ref_cat/91

Tako pri oddajanju nastanitvenih zmogljivosti ne gre za oprostitev, temveč transakcijo, obdavčeno z DDV (nižja stopnja DDV - glejte Prilogo I k ZDDV-1 - seznam blaga in storitev, obdavčenih po nižji stopnji DDV).

PS: vabljeni na praktično izobraževanje pod naslovom SPREMEMBE ZDDV-1 od 1.1.2019 naprej z razgibanim dodatkom evropske sodne prakse: