krpan in druščina postani član

Naslov teme: Minimalna osnova za prispevke

2842  08.10.2018 - 14:53h / Drugi davki in takse / Avtor: Lija / 121 / 3

Pozdravljeni,

na vpogled sem dobila plačilno listo od ene zaposlene, ki me je prosila za mnenje... Ko pregledam plačilno listo, mi takoj pade v oči, da ima na plačilni listi osnovo za prispevke enako kot ima bruto plačo =845 €. Naj dodam, da je zaposlena za celih 8 ur in da je imela cel mesec redno delo.

Pa se mi postavi vprašanje, ali lahko neko računovodstvo obračuna plačo z (nepravilno)osnovo za prispevke in vse odda na eDavke? Kaj pa kontrola po iReku, da je osnova manjša od predpisane? Oziroma kontrola ZPIZa, da ima zaposleni osnovo za prispevke nepravilno in poslednično prispevke prenizke?

Samo razmišljam in se sprašujem ...

LP

Toma - 08.10.2018 - 16:06

Mene "Rek ne spusti skozi", če ni dodatka med minimalno plačo in do zneska od katerega se obračunajo prispevki, kot je predpisano.

Predlagam,  naj vloži vlogo na Furs, da preveri, če delodajalec oddaja rek obrazce in od katere osnove gre v M4. Mogoče samo potrdilo SPIZ, da vidi koliko delovne dobe in pri katerih delodajalcih je zaposlena. Se lepo vidi, kje in koliko časa si delal. (žal ne tudi osnove). S prijavo v  Moj SPIZ je to takoj. Še vedno od kake naše sezonske delavke slišim, da je na terenu lahko vse mogoče. Na roko dobijo denar, ostalo pa je prava zmešmjava, ker niti ne vedo pri kom so zaposleni, če je boleznina so na cesti .....

arčid - 09.10.2018 - 08:38

Osnova za prispevke  I bruto je 845,00 to je več kot je minimalna plača  842,79eur)ali...

Poglejte še II drugi bruto- od razlike  33,55 eur - do minimalne osnove za prispevke ( 878,55) eur  pa plača  tudi delodajalec. 

Tega del  plačilne liste pa verjetno nimate, ker vsi izpisujejo samo 1 del  plčailnih list.

Plače si prvi in drugi bruto,  dodatki ...malica in vse ostalo kar gre še zraven- in to je strošek plač za delodajalca.

Lija - 09.10.2018 - 09:19

Zaposlena me je prosila za mnenje koliko bo znašala njena porodniška, glede na napisano ji torej ne morem izračunati, saj nimam vseh informacij (po vaše torej manjka drugi list). Ali pa to ni obvezna informacija za zaposlenega?

Porodniška se izračuna na podlagi osnove od katere je bil plačan prispevek za starševsko varstvo za preteklo leto. Torej bi moralo biti od minimalne osnove za prispevke (878,55 €), saj je imela celo leto podoben bruto.

Res je žalostno, da kljub dobi informacij ne moreš priti do "pravih" informacij.

LP