krpan in druščina postani član

Naslov teme: dobava z montažo v eu na nepremičnini

2426  16.08.2018 - 11:05h / DDV / Avtor: SONCE / 191 / 1

Nam lahko kdo pomaga;

Podjetje (SL DZ z id št. ) bo dobavil na HR ter izdal račun hrvaškemu DZ Z id št.  peč za centralno kurjavo ter jo tam tudi vgradil; Po naši zakonodaji se šteje kot delo na nepremičnini;

Kako se v tem primeru tretira;

1) a je to vse skupaj storitev na nepremičnini (27. člen)

2) a je potrebno na računu ločeno navesti dobavo blaga  ter storitev; ter vse skupaj poročati v rekapitulacijsko poročilo (za dobavo navesti 46. člen na računu, za storitev pa 27. člen)

3) a je potrebno to obravnavati kot dobava blaga z montažo in se sklicevati na 20 člen ZDDV-1 in poročati v DDV-O pod zap. 14;

Resnično sem v dilemi, saj imamo tudi podoben primer, kjer gre v tujini za dobavo in  montažo oken (podobna zadeva) ;  

Uredništvo - 16.08.2018 - 12:17

V EU se na področju DDV storitve na nepremičnini morajo obravnavati enotno, zato je GD-Taxud izdal tudi pojasnila v povezavi s tem:

http://www.superdavki.com/article/14810/ref_cat/95


1) V vašem primeru, v kolikor postane naprava del nepremičnine in je za samo nepremičnino funkcionalnega pomena, gre za storitev na nepremičnini (in ne za dobavo blaga z montažo)!

Morate ločiti, kdaj gre za dobavo blaga (med katero se všteva tudi dobava blaga z montažo, vendar še vedno je glavna dobava blaga) ter storitev (med katere spadajo storitve v zvezi z nepremičninami).