krpan in druščina postani član

Naslov teme: STAVBNA PRAVICA

1539  16.04.2018 - 09:10h / Drugi davki in takse / Avtor: NINJAGO / 116 / 1

Pozdravljeni vsi,

prosim za pomoč. Družba je kupila nepremičnino, vendar brez zemljišča na katerem stoji, za zemljišče ima s prodajalcem sklenjeno stavbno pravico in nadomestilo za stabvno pravico prodajalec stavbe zaračunava po kvartalih na leto.

SRS 2 pravi da pravice na nepremičninah in druge podobne pravice v knjigovodstvu družba pripoznava in meri kot neopredmetena sredstva, v bilanci stanja pa jih izkazuje v postavki zemljišča in zgradbe.

Zgoraj navedeno mi je ok, če bi bila stavbna pravica zaračunana za recimo 10 ali 20 let, bi jo potem dala med premoženjske pravice z 10 ali več % amortizacijsko stopnjo in skozi leta izkazovala strošek amortizacije.

V tem primeru pa mi težavo predstavlja to letno-kvartalno (dogovorjeno v prodajni pogodbi) zaračunavanje nadomestila za stavbno pravico, ker ne vem ali naj račune uvrščam med neopredmetena sredstva ali naj jih knjižim direkt v stroške. Kako bi ravnal kdo izmed vas?

Stavbna pravica je sklenjena za maksimalno dobo 99 let.

Hvala vam.

silba - 16.04.2018 - 10:42

videti bi bilo treba pogodbo - kako se znesek stavbne pravice usklajuje - lahko z indeksom, lahko se obrestuje.

Po vsebini gre za dolgoletni najem, ki se odplačuje v obrokih. Začetno knjiženje v vsakem primeru ne glede na način plačila (v enkratnem znesklu ali obročno): stavbna pravica/obveznosti za stavbno pravico. Kasko ozračunati: sedanja vrednost bodočih plačil.

In seveda amortizacija v obdobju 99 let - stavbna pravica , ki nadomešča zemljišče, deli usodo objekta.