krpan in druščina postani član

Naslov teme: dodatno pokojninsko zavarovanje

647  13.02.2018 - 11:45h / Drugi davki in takse / Avtor: nevednež / 324 / 4

Pozdravljeni,

potreboval bi pomoč, ker se prvič srečujem s to temo. Torej, delodajalec se je odločil, da bo plačeval delavcem dodatno pokojninsko zavarovanje. Kako se to knjiži? Se mora te premije poročati tudi na rek obrazcu?? Kaj to predstavlja za delavce? Je to biniteta....ah čisto sem zmrznil

Hvala in lep pozdrav

Opa Zovalec - 13.02.2018 - 12:33

Ja preveč strukturirana ta diskusija res ni.

 

Ali sprašuje delavec ali računovodja?

 

Za računovodjo je bistveno, da vplačila delodajalca v PDPZ NISO davčno priznani stroški, se pa lahko pod določenimi pogoji upoštevajo kot davčna olajšava. Več o tem vam naj pojasni izvajalec PDPZ.

 

Za delavca je bistveno, da ve, da zanj delodajalec vplačuje v PDPZ in da bo iz tega nekoč lahko dobival del penzije. To vplačilo se šteje skoraj 1:1 (za 1€ delodajalca prejme delavec skoraj 1€), izplačilo v penziji pa bo verjetno obremenjeno z dohodnino. Obresti v PDPZ so tako nizke, da se delavcu ne splača samemu vplačevat, če pa že, pa mora vedeti, da plačuje od ostanka prispevkov (oz. neto plače), kjer je 1€ delodajalca praviloma vreden manj, kot 0,6€. Tudi davčna olajšava pri obračunu dohodnine tega dejstva ne spremni bistveno.

 

Za oba je pomembno, da skupni (delodajalec + delavec!) letni vplačani znesek ne preseže 24% prispevkov (5,844% letne plače), ker presežek za delavca ne predstavlja več dohodninska olajšave.

 

O vsem tem bi moral delodajalca, računovodjo in ostale zaposlene zelo podrobno podučiti ponudnik (izvajalec) PDPZ!

nevednež - 13.02.2018 - 12:52

Sprašujem  kot računovodja, ki se stem prvič srečuje. Kako se to knjiži, ok razumem da ni davčno priznan strošek za podjetje, zagotovil pa so nam da lahko uveljavljamo davčno olajšavo. 

A moramo pri rek-u pri plači tudi poročati plačilo premij?

Hvala za odgovor.

Lp

Mutni posli - 13.02.2018 - 12:59

Poročate na REK1, pa tudi do 31.1. za preteklo leto, morate oddati posebej podatke - preko e-davkov.

nevednež - 14.02.2018 - 09:56

Kaj pa kjniženje? Kateri konti?