krpan in druščina postani član

Naslov teme: register lastnikov

4007  13.12.2017 - 14:19h / Ostalo / Avtor: JJJ / 135 / 3

Pozdravljeni!

D.o.o. direktor 55% lastnik, prokurist 45% lastnik oba zaposlena v d.o.o.

1. tudi za te moraš vnesti v ajpes v register lastnikov, saj so že sami razvidni podatki o lastništvu?

2. ČE, ko se prijaviš z digitalnim potordilom, kje lahko vneseš v ajpes podatke (katera rubrika oz. naslov).

Hvala za odgovor!

tina - 14.12.2017 - 06:52

Preberite 3. odstavek 44. člena ZPPDFT-1, kjer piše :

Poslovni subjekti iz 36.36. in 37. člena tega zakona, razen.....

...so dolžni v register (opomba: v register dejanskih lastnikov) vpisati podatke o svojem dejanskem latniku in njihove spremembe v roku 8 dni od vpisa poslovnega subjekta v Poslovni register Slovenije ali davčni register, če niso vpisani v Poslovni register Slovenije, oziroma v roku osmih dni od nastanka spremembe podatkov.

 

Iz tega razumem, da ni potrebno storiti nič, če so podatki o dejanskem lastništvu že vpisani v Poslovni register Slovenije, voden pri AJPES, ki pa je dolžna zbrati podatke in voditi Register dejanskih lastnikov.

Brina - 14.12.2017 - 10:20

tina ne verjamem v tvojo poenostavljeno razlogo saj v Poslovnem registru ni podatkov o lastnikih, ki jih zahteva zakon in sicer:

ZPPDFT-1 v točki b) prvega odstavka 45. člena nadalje določa, da se v register vpišejo naslednji podatki o dejanskem lastniku: osebno ime, naslov stalnega in začasnega prebivališča, datum rojstva, davčna številka, državljanstvo, višina lastniškega deleža ali drug način nadzora ter datum vpisa in izbrisa dejanskega lastnika iz registra.

Nažalost bo treba kar precej administracije.

lp

00 - 14.12.2017 - 13:03

v Poslovni register Slovenije ali davčni register, če niso vpisani v Poslovni register Slovenije, "


tina, nisem "not", ampak domnevam, da se določilo. " ali v davčni register, če niso vpisani v Poslovni register Slovenije," nanaša na tiste subjekte, ki se sploh ne vpisujejo v Poslovni register, marveč samo v davčni register (najbrž odvetniki, dohtarji...?);

"čisti gospodarski" pa morajo vpisati v Poslovni register,(čeprav nekaj podatkov že imajo vpisanih - vendar ne vse - kot pravi Brina)


(PS Prva ? Brina ??)