krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodajna provizija

3699  20.11.2017 - 07:39h / DDV / Avtor: katja p. / 104 / 2

Smo posredniško podjetje in opravljamo storitve posredovanja blaga na ozemlju EU in v povezavi z izvozom blaga. Na računu provizijo ločimo in se sklicujemo na 1. odstavek 25. člena zddv-1. V ddv obrazec in rekapitulacijsko poročilo poročamo le tisti del provizije, ki se nanaša na dobave EU, tisti del provizije, ki se nanaša na izvoz, do sedaj nismo poročali nikamor (ne v ddv obrazec ne v rekapitulacijsko poročilo). Ali je to pravilno, saj sem prebrala, da bi morali provizijo v povezavi z izvozom poročati v ddv obrazec (v katero polje???), le v rekapitulacijsko poročilo ne. Hvala za odgovore.

tina - 20.11.2017 - 10:00

Vrenost teh storitev vpišete v poje 11

...mmed drugim : oproščene izvozne dobave blaga ter oproščene dobave blaga in storitev s pravico do odbotka DDV:

- oproščene transakcije pri izvozu

-  oproščene posredniške storitve

Kes ste zavezaci za DDV morate prav vse vpisati v DDV-O (če niste, popravite),ne le tistih storitev , ki jih zaračunate DDV zavezancem v EU in za katere morate poročati v rekapit. poročilu

katja p. - 21.11.2017 - 07:11

Prosim še za kakšno mnenje, saj menim, da je transakcija-provizija za naročnika iz EU obdavčljiva, kjer ima naročnik sedež, ker  pa gre za provizijo v povezavo z izvozom blaga, ki  je oproščena plačila ddv v državi članici, pa se ne vpisuje v ddv obrazec in rp-o.