krpan in druščina postani član

Naslov teme: neopravičen izostanek

2638  24.07.2017 - 13:13h / Ostalo / Avtor: twist / 97 / 6

Delavca več dni ni bilo v službo, ni se javljal na telefon, niti ni odgovarjal na pošto. Zdaj pa je prinesel odpoved. Kako prikazati na plačilni listi neopravičeno odsotnost (ni bila bolezen po sredi), ker je odpoved s kasnejšeim datumom in ne s 1. dnem izostanka? Ali se od tega tudi plačajo prispevki in dohodnina? Hvala

twist - 24.07.2017 - 13:29

Še to: zaradi izostanka je prišlo do določene škode v firmi. Ali se lahko plača obremeni z neko odškodnino oz. negativno stimulacijo oz. kako to drugi rešujete?

Opa Zovalec - 25.07.2017 - 07:45

V nobenem primeru ne posegajte v plačo. Najprej skušajte z delavcem dogovoriti odškodnino in če vam v pisnem dogovoru dovoli, mu trgajte  od plače. Druga pot je sodišče, ampak potem morate biti pripravljeni na "svašta"...

 

Za izostanek mu obračunajte dopust, če ga ima. Lahko pa se tudi o roku prekinitve pisno dogovorite z delavcem, saj tako potrebujete nek dodatni dokument o prekinitvi DR (npr. sklep...). V njem ne pozabite zapisati, da mu zaradi načina prekinitve DR ne pripadajo pravice iz naslova brezposelnosti...

 

Jaz bi (ne poznam podrobnosti, torej načeloma) štartal z zahtevo po odškodnini in potem to "kompenziral" s prekinitvijo DR na prvi dan izostanka. Pazite pa še na roke za odjavo.

Marta - 25.07.2017 - 10:07

zakaj če delavec prinese odpoved je potreben še sklep? kje to piše

Opa Zovalec - 25.07.2017 - 10:36

Nikjer ne piše točno, da je to potrebno. Uporaba ZKP pa napotuje na nek zapis s strani delodajalca, za katerega ima dokazilo, da je bil delavcu vročen. In enega zelo pomembnih razlogov zakaj tako, sem zgoraj navedel.

Iza - 25.07.2017 - 14:11

Mi smo se opekli  z neupravičeno odsotnostjo na plačilni listi.. Po mnenju sodišča  je delavcu potrebno plačati, četudi ga ni v službo in istočasno dati obvestilo, da mu bo prenehalo delovno razmerje, če bo to še počel.:)  no vaš je kar sam prinesel odpoved. Obračunajte polne ure in če se vam da vložite tožbo za odškodnino.

Miha - 31.07.2017 - 14:19

V kolikor obstajajom pogoji izpeljite postopek za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. V kolikor vam ni do postopka mu morate za neopravičeno odsotnost obračunati prispevke brez izplačila neto plače. Obstaja varianta, da od delavca zahtevate odpoved  s prvim dnem odsotnosti, sicer u zagrozite s tožbo zaradi povzročene škode. Sodišča se ne bati v kolikor so tehtni razlogi za odškodnino.