krpan in druščina postani član

Naslov teme: rok za oddajo DDV-O do 30.4.2017

1920  28.04.2017 - 15:36h / DDV / Avtor: žalostna / 202 / 3

Žalostno, danes sem ugotovila, da nam je zaradi dežja voda vdrla v pisarno v pritličju in uničila strežnik. Ali lahko do nedelje 30.4. oddam DDV-O, saj moram vse narediti ročno.... Upam, da se da čez vikend oddati na e-davke??? Plačali bomo pa v ponedeljek.

Matjaž K - 28.04.2017 - 16:36

Uvodno: v ponedeljek zaotvo ne boste plačali/uspeli plačati, ker je to 1. maj (praznik-dela prost dan - bankčni promet ne poteka)

Odgovor:

rok za DDV-O 03.2017 oz. 01-03.2017 je zadnji delovni dan aprila 2017 = 28.4.2017

če boste odali 30.04.2017 potem boste v zamudi, kar je davčni prekršek in vam lahko FURS izreče globo

rešitev za "sanacijo" zamude pri predložitvi DDV-O je predložitev po 88.c členu ZDDV-1

88.c člen

(naknadna predložitev obračuna DDV)

(1) Davčni zavezanec lahko najpozneje do vročitve odmerne odločbe v postopku nadzora obračunov davka pri davčnem organu oziroma do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka naknadno predloži obračun, ki ga ni predložil v predpisanem roku.

(2) Davčni zavezanec mora v primeru naknadno predloženega obračuna izkazano obveznost plačati hkrati s predložitvijo obračuna ter od zneska obveznosti obračunati in plačati obresti po evropski medbančni obrestni meri za ročnost enega leta v višini, ki je veljala na dan poteka roka za plačilo DDV, povečani za:

-       1 odstotno točko, če predloži podatke v enem mesecu po preteku roka za vložitev obračuna DDV;

-       2 odstotni točki, če predloži podatke v šestih mesecih po preteku roka za vložitev obračuna DDV;

-       3 odstotne točke, če predloži podatke v enem letu po preteku roka za vložitev obračuna DDV;

-       4 odstotne točke, če predloži podatke po enem letu po preteku roka za vložitev obračuna DDV.

(3) Davčni zavezanec obračuna obresti iz prejšnjega odstavka za obdobje od prvega dne, ki sledi zadnjemu delovnemu dnevu naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, za katerega bi moral biti predložen obračun DDV, do dneva predložitve obračuna DDV.

(4) Davčni zavezanec obračuna, predloženega v skladu s tem členom, ne sme nadomestiti z novim.


Barca - 28.04.2017 - 18:42

Oddajte kot samoprijavo takoj, ko bo mogoce.

Jaz sem oddajala tako za mesec januar, ker sem spregledala naknadno obvestilo, da sem prve tri mesece se mesecni zavezanec,videla sem le obvestilo, da so me razvrstili v trimesecnega (vstop v DDV lani).

Zamudne obresti se vam v DDV-O izracunajo same, obracunati pa jih morate (po pojasnilu referentke, ki me je klicala) od igodnega DDV in ne od zneska, ki ga morate placati.

Martin Krpan - 29.04.2017 - 13:22

Nič panike, žalostni ste lahko le zaradi strežnika. Če imate zadeve zavarovane, predlagam, da zadevo uredite z zavarovalnico ali pa vsaj stvari "pofotkate", da ne bo kasneje težav zaradi potencialnih "odpisov" opreme itd.

 

Oddajte, ko boste to tehnično zmožni urediti. Mogoče celo k davčnim obračunom oddati kot prilogo - lasten dokument "dopis", kaj se vam je dogodilo in zakaj zamujate z oddajo.

 

Glede ostalega pa vam je že Matjaž K zapisal, kako in kaj - 88.c člen ZDDV-1 "ureja" postopke naknadne predložitve obračuna DDV.

 

P.S. Plačali pa boste v sredo, ker so vmes prazniki :).