krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pridobitev ID številke-Bermuda

1465  21.03.2017 - 10:36h / DDV / Avtor: Neja / 106 / 4

Se prebijam skozi literaturo (Dobro, da vem, DDV poznavalec, ZDDV-1 od 1.1.2017), pa mi ne gre najbolje  :(

Osnovni problem:

S.p. za podjetje registrirano na Bermudih (so del Velike Britanije, a niso del DDV sistema ) opravlja storitve po celem svetu. Kmalu bo dosegel prag potreben za identifikacijo DDV, pa ne vem ali te storitve sploh zapadejo v sistem DDV oz. ali se je dolžan registrirati ali ne....

Lahko kdo prosim pomaga, sem že čisto zmešana (tudi od bilanc)

 

Hvala

Uredništvo - 21.03.2017 - 12:58

Bermudi predstavljajo torej "tretje ozemlje" za namene DDV (tretje ozemlje je del državnega ozemlja države članice, ki pa ni sestavni del ozemlja države članice za namene DDV).


Sicer niste zapisali, kakšne storitve opravlja, ampak glede na to, da "opravlja storitve po celem svetu" predpostavljamo, da se kraj opravljene storitve opredeli na podlagi 1. odstavka 25. člena ZDDV-1. Glede na to, da je kraj opravljene storitve po navedeni določbi ZDDV-1 tam, kjer ima naročnik sedež (v Bermudih), potem se transakcija ne všteva v obdavčljivi promet (50.000,00 EUR), niti transakcije ne vpisujete v DDV-O obrazec.


Če pa njegove obdavčene oz. obdavčljive dobave na ozemlju Slovenije presežejo 50.000,00, pa mora pridobiti ID številko za namene DDV (glejte podrobneje sedmi odstavek 94. člena ZDDV-1)..


Upamo, da smo vam odgovorili na vprašanje, čeprav ob določenih predpostavkah ...

Po bilancah pa vas vabimo v Davčno podzemlje - ne bo tako temačno kot "izgleda" na prvi pogled ... :):
http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/114/davno-podzemlje---tradicionalni-3-dnevni-izobraevalni-seminar---20-izvedba---postojna-hotel-jama

Vabljeni pa tudi na mali in Veliki DDV Maraton:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/116/mali-in-veliki-ddv-maraton---praktino-davno-izobraevanje

Neja - 21.03.2017 - 19:56

Hvala.

Prevoz potnikov. Trenutno je stacioniran Španiji, od tam dela cca 15 dni/mesec.

Sem tudi sama  zadevo opredelila kot vi, pa trdi da kolegu (tako kot on rezident Si) njegovo računovodstvo pravi, da se obvezno mora vključiti v sistem DDV....

In od tod zmeda..

 

Uredništvo - 21.03.2017 - 20:34

:) Naš odgovor je podan ob predpostavki, da se glede opredelitve kraja opravljanja storitev uporabi prvi odstavek 25. člena ZDDV-1, glede na to, da niste o vsebini storitev nič zapisali.

Če gre za prevoz potnikov, pa seveda našega odgovora ne morete upoštevati. Namreč pri opredelitvi kraja opravljanja storitev prevoza potnikov se uporabi posebno pravilo - glejte prvi odstavek 28. člena ZDDV-1:

"(1) Kraj opravljanja prevoza potnikov je kraj, kjer se opravlja prevoz, pri čemer se upošteva prevožena razdalja."


Navedeno pomeni, da mora davčni zavezanec, ki opravlja prevoz potnikov po ozemlju drugih držav članic, pridobiti v vsaki državi članici ID številko za namene DDV in tam obračunati DDV (za del prevožene razdalje po posamezni državi članici), ne glede na to, da ima naročnik storitev sedež na Bermudih :)


LP 

Neja - 21.03.2017 - 20:57

Gre za letalski potniški promet. S.p. dela za letalsko podjetje s sedežem na Bermudih. Potnike prevaža po celem svetu z njihovim letalom, ne svojim.