krpan in druščina postani član

Naslov teme: PRIJAVA TERJATEV V OSEBNI STEČAJ

1059  27.02.2017 - 13:56h / Drugi davki in takse / Avtor: SPELA / 90 / 4

Ali lahko v postopek osebnega stečaja prijavimo tudi terjatve, ki so nastale po datumu objave osebnega stečaja, ali samo tiste, ki so nastale do datuma začetka postopka?

Jakica - 27.02.2017 - 15:36

Ali lahko gre f.o. v osebni stečaj, če je lastnik  D.o.o. - ja ?

Miha - 28.02.2017 - 08:11

Po moji oceni gre lastnik d.o.o. lahko v osebni stečaj, saj gre vrednost d.o.o. v stečajno maso. ( verjetno je vrednost 0)

Maja777 - 28.02.2017 - 08:14

Miha: odgovor je da. Tudi če bi vložek lastnika imel vrednost (če bi imelo podjetje vrednost), lahko lastnik naredi osebni stčeaj, vendar bo to podjetje predstavljalo stečajno maso, ki jo bo stečajni upravitelj poskušal prodati oz. jo prodal.

Maja777 - 28.02.2017 - 08:13

SPELA: stečaj (tudi osebni stečaj) velja za terjatve upnikov, ki so nastale DO dneva začetka stečajnega postopka.

Če imate dolžnika, kateri se je pri vas zadolžil po uvedbi postopka osebnega stečaja, je ta terjatev iztožljiva, lahko vložite izvršbo, kar je pa za dolžnika še huje, ker se v času postopka osebnega stečaja ne sme zadolževati, zlasti če želi, da uspešno prestane preskusno dobo odpusta obveznosti. Takšno, novo zadolževanje stečajnega dolžnika, v času trajanja preskusne dobe je prepovedano oz. nedovoljeno in zaradi tega mu lahko "pade" odpust obveznosti, če upnik vloži ugovor proti odpustu obveznosti. Na tak način ga držite v šahu, saj če bo želel, da preskusno dobo uspešno prestane in da se mu obveznosti, nastale do dneva začetka stečaja tudi odpustijo, bo moral nov dolg poravnati in na to karto lahko igrate, da po mirni izvensodni poti od njeg dosežete poravnavo dolga. Sicer pa, če dolga ne bo potavnal, najprej obvestite njegovega upravitelja, ki bo pozval dolžnika k izpolnitvi obveznosti, če pa ne, pa boste vložili ugovor proti odpustu obveznosti in ga imeli tako še naslednjih 10 let možnost terjati za dolgove, saj če mu bo padel odpus obveznosti in posledično stečaj, nadaljnjih 10 let ne bo mogel ponovno zaprositi za odpust obveznosti.

za več info sem na voljo.