krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prihodki od potovanle agencije v EU

1058  27.02.2017 - 13:37h / DDPO / Avtor: Katra / 92 / 2

Agencija se ukvarja z izleti, katerih naročniki so slovenske pravne in fizične osebe, vendar so ta potovanja poleg Slovenije tudi v EU ali izven EU.

Ali se prihodki od potovanj, katerih del se odvija izven SLO, prikazujejo v  izkazu poslovnega izida kot "prihodki od prodaje storitve v EU", čeprav to niso tuji naročniki?

Hvala za odgovore .

Matjaž K - 27.02.2017 - 15:57

glejte

https://www.ajpes.si/Letna_porocila/Predlozitev/Druzbe_in_zadruge/Pogosta_vprasanja#accordianFAQBody414

7. Kateri kriterij uporabimo pri predložitvi podatkov letnega poročila za delitev čistega prihodka od prodaje na čisti prihodek od prodaje na domačem trgu, na čisti prihodek od prodaje na trgu EU in na čisti prihodek od prodaje na trgu izven EU ?

Poslovanje s poslovnimi subjekti
Med čiste prihodke od prodaje na domačem trgu (AOP 111 pri družbah) vključite prihodke od prodaje:

  • rezidenčnim institucionalnim enotam oz. poslovnim enotam, registriranim v Sloveniji (vpisanim v poslovni register Slovenije - PRS) s slovensko matično številko;
  • ustvarjene z državnimi agencijami Slovenije (Slovenska veleposlaništva, konzulati, vojaška oporišča, znanstvene postaje...) / ozemeljske enklave.


Med čiste prihodke od prodaje na trgu EU (AOP 115 pri družbah) vključite prihodke od prodaje:

  • poslovnim subjektom registriranim na območju EU ter izven Slovenije (niso vpisani v poslovni register Slovenije - PRS);
  • poslovnim subjektom registriranim na območju EU ter izven Slovenije, ki imajo slovensko davčno številko, ker po Zakonu o davku na dodano vrednost presegajo znesek obdavčljivega prometa v Sloveniji v zadnjih 12 mesecih;
  • državnim agencijam držav EU (veleposlaništva, konzulati, vojaška oporišča, znanstvene postaje držav EU v Sloveniji) / ozemeljske enklave.


Med čiste prihodke od prodaje na trgu izven EU (AOP 118 pri družbah) vključite prihodke od prodaje poslovnim subjektom registriranim na območju izven EU.

Poslovanje s fizičnimi osebami
Pri poslovanju s fizičnimi osebami se upošteva kriterij rezidentstva. Če rezidentstva ni možno določiti, se čiste prihodke od prodaje razvrsti med čiste prihodke od prodaje na domačem trgu (AOP 111 pri družbah).

Katra - 27.02.2017 - 22:01

Najlepša hvala za odgovor, očitno sem spregledala ta pojasnila.

Do sedaj smo očitno delali napačno.