krpan in druščina postani član

Naslov teme: definicija računovodstva

169  11.01.2017 - 09:28h / Ostalo / Avtor: julcie / 262 / 4

Kaj je po vaše definicija računovodstva?

Po moje je računovodstvo obdelava dospelih podatkov.

Drži?

Matjaž K - 11.01.2017 - 10:17

Definicij računovodstva je mnogo. Ena od njih je tudi ta (Kodeks računovodskih nače; kodeks sicer več ne velja, je pa vsebinsko še vedno uporaben in zanimiv)

 

I. IZHODIŠNA RAUNOVODSKA NAČELA

 

2. Računovodstvo je posebna celota delov informacijskih dejavnosti, znotraj katerih se zbirajo, urejajo, obdelujejo, prikazujejo in shranjujejo podatki ter prikazujejo in shranjujejo informacije o preteklih in prihodnjih pojavih. Računovodske informacije so problemsko usmerjene in so podlaga za odločanje, medtem ko računovodski podatki nepristransko izražajo dejstva (načelo povezanosti računovodstva in informacijskih funkcij).

 

3. Računovodstvo je temeljna informacijska dejavnost v poslovni celoti, ki obsega usklajeno celoto računovodskega informiranja na podlagi knjigovodstva, računovodskega predračunavanja, računovodskega nadziranja in računovodskega analiziranja sredstev, obveznosti do virov sredstev, prihodkov, stroškov in odhodkov (načelo vsebine računovodske funkcije).

 

Za dodatne opredelitve pojma "računovodstvo" pa poglejte v kakšni "faks" učbenik.

Direktore - 11.01.2017 - 10:40

Zgodovinopisje ... pišemo zgodovino ...

:) - 11.01.2017 - 11:14

To za računovodstvo vsekakor ne drži, vsak dan je pomembnejša prihodnost.

 

Še  knjigovodstvo v ožjem pomenu ne zdrži tako ozke opredelitve.

 

Ker pa poklic računovodje lahko opravlja "vsak, ki ima 5 minut časa", nima pa pojma kaj računovodstvo je,

pridemo do problema ( pod )cenjenosti  tega poklica.

Matjaž K - 11.01.2017 - 12:58

"vsak dan je pomembnejša prihodnost."

 

To je "mainsteam" doktrina/filozofija današnjega časa, ki pa je (moje osebno mnenje) zgrešena.

 

Res je, da je treba biti pripravljen in imeti "na zalogi" strategije "če bo prihodnost takšna , bom odreagiral tako", ampak samo s prihodnostjo (ali pa pretežno s prihodnostjo) si ne moremo pomagati. Poglejte npr. posledice tajkunskega zanašanja na prihodnost - ko se načrtovana prihodnost ni uresničila je vse šlo "zugrunt".

 

Ali drugače povedano:

brez temeljev (knjigovodstva) ni prvega nadstropja (predračunavanja-prihodnosti), res pa je, da bi morali tudi temelji biti hitro postavljeni, pri čemer pa spet velja, da ne na račun kvalitete.

Ker pa dandanes bolj velja prihodnost/brzina kot pa kvaliteta, se posledično res s knjiženjem in bilancami ukvarja skoraj vsak.

lp

 

p.s.

V zadnji Mladini je lepo pisalo, da smo prišli smo do tega, da so mnenja oseb, ki nimajo znanja (razumevanja), več vredna od mnenj oseb, ki svoja mnenja podpirajo z razumevanjem, to pa zato, ker je mnenje brez znanja lažje za sproducirati kot mnenje z znanjem.