krpan in druščina postani član

Naslov teme: olajšava za šotor - odgovor Fursa

4484  12.12.2016 - 09:33h / DDPO / Avtor: sončnica / 464 / 7

Danes sem prejela odgovor Fursa na moje vprašanje glede olajšave za investiranje za nakup šotora. Po njihovi razlagi, se šotor uporablja kot nepremičnina in se zanj ne more uveljavljati olajšav.

Medtem, ko sem čakala na odgovor (približno 1 mesec) sem spraševala okrog in dobila okrožnico Fursa, da se šotor ne šteje za objekt, kar pomeni da je mogoče investicijsko olajšavo upoštevati.

Kaj zdaj?

 

Joc - 12.12.2016 - 10:53

-110% se prepričaš, da se okrožnica  FURS-a nanaša tudi na tvoj primer
- Sprintaš oktožnico FURS-a
- Pri sestavi davčnega obračuna upoštevaš investicijsko olajšavo
- Ko bo referentka zahtevala kopije računov za olajšave jih posredduješ
- Ko bo zahtevala izločitev šotora, ji posreduješ njihovo pojasnilo glede uveljavljanja olajšav


 

Uredništvo - 12.12.2016 - 12:27

Ravnate na temelju črke zakona - več

http://www.superdavki.com/article/7590

 

Preizkusite:

http://www.davkoplacevalci.com/davcne-resitve

 

sončnica - 12.12.2016 - 14:10

Hvala.

MARIJA - 19.12.2016 - 08:13

PROSIM, ČE MI LAHKO POŠLJETE VSEBINO OKROŽNICE, KER IMAMO ISTI PRIMER, PA SO NAM POJASNILI, DA ŠOTORA NE MOREMO UPOŠTEVATI V INVESTICIJSKE OLAJŠAVE. ISTI ODGOVOR SMO DOBILE TUDI NA ZAVEZI RAČUNOVODIJ.

LEPO VAS PROSIM ZA OBJAVO OKROŽNICE.

LP  MARIJA

maca - 19.12.2016 - 10:25

Tudi jaz prosim za okrožnico. Imela enak primer, pa nismo uspeli. 

maca - 19.12.2016 - 10:25

Tudi jaz prosim za okrožnico. Imela enak primer, pa nismo uspeli. 

Cicero - 19.12.2016 - 20:51

Imeli smo podobno zadevo. Referenti imajo pač taka navodila, da poizkušajo z... čim več zavezancev, da ne uveljavljajo olajšav. Olajšave so seveda potem v davčnem postopku na 1. stopnji zavrnili in je šla pritožba na 2. stopnjo.

 

Na 2. stopnji je bila zadeva ugodno rešena in v ponovljenem postopku je bil (po navodilu iz odločbe) opravljen nadzor na samem objektu (šotoru) z neposrednim ogledom in tako dejansko preverjeno ali držijo navedbe, da gre za montažni objekt in skladno z določbami ZGO-1 - 2. člen (pomen izrazov):

1. objekt je s tlemi povezana stavba ali gradbeni inženirski objekt, narejen iz gradbenih proizvodov in naravnih materialov, skupaj z vgrajenimi inštalacijami in tehnološkimi napravami;
1.1.5. objekt je povezan s tlemi, če je temeljen ali s pomočjo gradbenih del povezan s tlemi na stalno določenem mestu in ga ni mogoče premakniti ali odstraniti brez škode za njegovo bistvo;
 
O tem je pisalo tudi v http://www.superdavki.com/article/7590 vendar je bil ZGO-1 kasneje dopolnjen med drugim z nedvoumnim pojasnilom 2.člena v točki 1.1.5. ( povezano tudi s pritožbami in zahtevanimi pojasnili na ministrstvo). Ker v primeru ( montažnih ) šotorov pritrditve niso temeljenja ampak samo pritrditve z vijaki, pletenicami,.. je bila v ponovljenem postopku zadeva ugodno rešena skladno z navodili 2 stopnje. Olajšave za montažni šotor so bile tako v celoti priznane.
 
Osebno menim, da je sramota, ko mora FU za nedvoumne in jasne zadeve dajati pojasnila samo zaradi pravne varnosti davkoplačevalcev in fobij, ki jih povzročajo nestrokovni in neetični delavci FU. S takim delom blatijo ugled ustanove in delo vseh strokovnih in korektnih uslužbencev FU. Vsa ta vprašanja veliko povejo o stanju sistema. Pa tudi pojasnjuje toliko fobij pred dacarji. Prav žalostno je, da razni "strokovnjaki" FU neprestano pozablja na svoja osnovna načela:
ZDavP-2 - 6.člen (načelo sorazmernosti)
(2) Pri izbiri več možnih pooblastil in ukrepov davčni organ izbere tiste, ki so za zavezanca za davek ugodnejši, če se s tem doseže namen zakona. V dvomu odloči v korist zavezanca za davek.
 
Pri nas je kopica "strokovnjakov" na FU, ki ne razumejo, da smo davkoplačevalci neke vrste molzne krave, ki jih je potrebo negovati, hraniti in skrbeti zanje, da lahko potem dolgo in uspešno molzeš. In molznih krav se ne ubija kar tako, počez, zaradi kratkoročnih interesov.