krpan in druščina postani član

Naslov teme: Napoteni delavci in malica po Uredbi?

3477  20.09.2016 - 19:00h / Dohodnina / Avtor: Felicity / 127 / 5

Spoštovane kolegice, spotovani kolegi - lepo prosim za eno hitro pomoč: slovensko podjetje napoti delavce na delo na gradbišče v EU - delavci so zaposleni pri slovenskem podjetju pod šifro 002 (napoteni delavci), nekateri so davčni rezidenti, nekateri nerezidenti, glavnina obojih jih je iz ex YU (kjer imajo svoje družine), vsa dokumentacija v Sloveniji in EU je urejena. 

Obračun oz. delitev bruto plače v smislu prispevkov in dohodnine ni sporna - problem pa imam v zvezi s stroški, ki se lahko (ali ne) obračunajo brez dohodnine. Jasno je, da pri napotenih po 002 ne gre za službeno pot v smislu izdanega potnega naloga (torej se ne obračunavajo dnevnice/nočnine/kilometrine po PN). Tudi klasično delo na terenu med Slovenijo in državo EU ni, saj so v EU dalj časa - po posameznem projektu, lahko po par mesecev.

1) ali napotenim delavcem za čas dela v tujini pripada (neobdavčena) malica po Uredbi vlade?

2) če se malica do 6,12 lahko izplača - ali se jim lahko hkrati izplača tudi nadomestilo za ločeno življenje po Uredbi?

3) kaj pa terenski dodatek, za tiste, ki bivajo v EU mestu (začasni naslov), ki je oddaljeno od samega gradbišča in prevoz do gradbišča? 

Malica na samem mestu dela ni organizirana. je pa organizirano spanje za tiste dni, ko se iz gradbišča ne vrnejo na svoj začasni EU naslov. Svoje bivanje na začasnem EU naslovu (izven gradbišča) pa plačujejo sami.

Ima kdo kakšno izkušnjo in podlago vsaj glede malice (ali se sme dati neobdavčeno do Uredbe tudi za dneve dela v EU - nekje sem zasledila, da se obdavči razlika nad Uredbo, lahko smatram, da do Uredbe ni obdavčena, ali pa gre vsa v tuji del bruto plače?) in po možnosti glede kombinacije z nadomestilom za ločeno življenje? Zelo bom hvaležna vsake informacije ali napotka, delam prvič tak obračun in predvsem tukaj se je ustavilo.

Hvala!

Matjaž K - 20.09.2016 - 19:33

http://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/podrocja/dohodnina/dohodnina_dohodek_iz_zaposlitve/

[...]


Podrobnejši opisi

    [...]

  •  Davčna obravnava dohodkov delavcev, ki so napoteni na delo v tujino (1. izdaja)  
    [...]

Felicity - 21.09.2016 - 10:46

Hvala za link in napotek - ampak tega sem po dolgem in počez preštudirala že mnogo prej, kot pa sem postavila vprašanje sem.

Zaradi včasih dvoumnega izrazoslovja se da določene dele interpretirati različno. Po moji interpretaciji ser lahko izplačajo stroški do uredbe (uvod v točko 5) - z upoštevanjem v nadaljevanju naštetih posebnosti. In med temi ni malice.

Ali tudi vi torej razumete predpise tako, da se malica lahko izplača neobdavčeno v skladu z Uredbo? In da to morebiti ne izključuje tudi izplačila nadomestila za ločeno življenje (pod predpisanimi pogoji upravičenosti)? 

Matjaž K - 21.09.2016 - 13:22

"valda" da malica v zneskih in pod pogoji iz Uredbe

Felicity - 21.09.2016 - 14:39

Najlepša hvala :)

Sicer vem, da ni lepo "pritiskati še dalje", ko dobiš odgovor, pa vendar - ali vi vidite kje kako oviro, da se hkrati izplačuje tudi nadomestilo za ločeno življenje (samo upravičenim družinskim ljudem)? Jaz je ne, je pa fajn, če tako misliva vsaj dva iz stroke ... 

črna - 26.09.2016 - 07:56

MALICA JE V VIŠINI DNEVNICE ZA TUJINO V VAŠEM PRIMERU V NEMČIJE.