krpan in druščina postani član

Naslov teme: S.P. nezavezanec za DDV - izdaja RAČUNA za kupce iz EU

3140  24.05.2013 - 12:24h / DDV / Avtor: Tiskar / 159 / 6

Dober dan!

Sem s.p. - nezavezanec za DDV, nudim pa tisk poslovnih in reklamnih tiskovin. Imam nekaj  povpraševanja davčnih zavezancev iz EU oz. iz Avstrije ter Italije, skupni zneski naročil pa ne bi presegli 50.000 EUR letno. Storitev tiska bi bila opravljena v Sloveniji. Ali se moram registrirati za DDV, če hočem tiskovine prodati v EU? Ali je res, da se menda lahko registriraš za DDV posebej samo za namen izvoza v EU, doma pa ostaneš davčni nezavezanec? Kje bi lahko prebral več o tem? Vnaprej hvala za odgovor :)   

Martin Krpan - 25.05.2013 - 10:23

Tukaj je ena majhna težava - ali to, kar vi opravljate, predstavlja STORITVE tiskanja ali gre za DOBAVO blaga. Naši brdavsi na tem področju že od nekdaj "mutijo" :).

 

Zato bom tudi jaz "eleganten" - če gre za opravljene storitve, potem morate pridobiti ID številko že pred opravljeno transakcijo davčnemu zavezancu v EU. Če pa gre za dobavo blaga, se pa ne rabite nič kaj "sekirat", dokler ostanete pod 50.000,00 EUR.

 

Za več davčnega znanja pa priporočam povezave zgoraj nad mojo gorjačo - superdavki ali DDV poznavalec, za direktno konzumiranje :) pa DDV MARATON http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

? - 25.05.2013 - 15:00

Tukaj je ena majhna težava - ali to, kar vi opravljate, predstavlja STORITVE tiskanja ali gre za DOBAVO blaga. Naši brdavsi na tem področju že od nekdaj "mutijo" :).

 

To je res - še za časa prometnega davka so imeli svojo dogmo o žaganju in proizvodnji desk. Tudi če je žagar samo razrezal les, ki je bil last kupca, na deske, ni bila storitev žaganja, ampak proizvodnja desk.

Martin Krpan - 25.05.2013 - 15:13

Brdavsi pravijo, da gre za storitev. Je pa "hecno", da če naročiš "tiskanje knjige" (kot založnik itd.) na Hrvaškem in dobiš knjige v Slovenijo, gre za UVOZ BLAGA :). Sicer imamo tudi nekaj malega evropske sodne prakse v povezavi s "slično" zadevo ...

 

 

00 - 25.05.2013 - 15:39

Po tej brdavsovski logiki bi bi bila potem vsaka proizvodnja kateregakoli izdelka (od strojev do pokrovčkov za flaše) strogo po specifikaciji (recepturi) kupca in samo zanj in v naročeni količini (ne na zalogo) - STORITEV?

 

 

Martin Krpan - 25.05.2013 - 20:19

Preglejta malo pojasnila brdavsov, pa boste videli ... kako "mutijo". Seveda, gre tudi za uprabo različnih dačvnih stopenj - knjiga = blago = nižja DDV stopnja, storitev tiskanja = storitev = splošna davčna stopnja.

 

Res so pravi asi (pri logiki, če naročiš "tiskanj" knjige v tretji državi in jo uvoziš - obmolknejo :)), če pa imate čas, pa si tudi oglejte sodbo Sodiša EU v povezavi s fotokopiranjem ... Zanimivo.

Tiskar - 27.05.2013 - 11:02

Hja, ne vem no, STORITEV ali BLAGO. Vsaka naša tiskovina je unikat, torej ne gre za neko tiskovino, ki jo kupiš v papirnici. Primer: stranka iz Avstrije naroči oblikovanje in tisk dopisnih listov. Torej gre za unikaten izdelek po naročilu in ne npr. knjigo, ki jo kot založnik prodajaš v knjigarni. Nerazumno je, da bi se moral registrirati za DDV, če želim prodajati v EU, in ne presegam 50.000 EUR. Po defaultu sem hudo alergičen na birokracijo EU-ja.