krpan in druščina postani član

Naslov teme: BONI ZA ZAPOSLENE

7747  31.12.2010 - 07:11h / Ostalo / Avtor: MAŠA / 133 / 3

Kako oziroma kam poknjižite bone najboljšega soseda? Naše podjetje jih je kupilo za zaposlene za božičnico in ne vem, kako naj to poknjižim, ker še nisem imela takšnega primera.
Vnaprej se zahvaljujem za odgovore.

E.K. - 31.12.2010 - 10:53

Odvisno od višine ali je lahko darilo/reprezentanca ali  boniteta , preberite si:

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dediscine_in_darila_pojasnila/davcna_obravnava_daril/

E.K. - 31.12.2010 - 10:58

1.1.2 Darila, ki štejejo za dohodke po ZDoh-2
Darilo, ki ga zagotovi delodajalec na podlagi ali zaradi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu, se šteje za boniteto, ki se skladno z ZDoh-2 obdavči kot dohodek iz zaposlitve. Boniteta se obračuna tako pri darilih v zvezi z delovnim razmerjem kot tudi pri darilih v zvezi z drugim pogodbenim razmerjem.
Po 36. členu ZDoh-2 dohodek iz zaposlitve vključuje vsako izplačilo in boniteto, ki sta povezana z zaposlitvijo. Za dohodek iz zaposlitve se šteje dohodek iz delovnega razmerja in dohodek iz drugega pogodbenega razmerja ali razmerja na drugi podlagi. Skladno s prvim odstavkom 35. člena ZDoh-2 se za dohodek iz zaposlitve šteje dohodek, prejet na podlagi pretekle ali sedanje zaposlitve.

Prvi odstavek 39. člena določa, da je boniteta vsaka ugodnost v obliki proizvoda, storitve ali druge ugodnosti v naravi, ki jo delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu zagotovi delodajalec ali druga oseba v zvezi z zaposlitvijo. Skladno s 7. točko drugega odstavka 39. člena ZDoh-2 se med bonitete vključujejo tudi darila, ki jih zagotovi delodajalec na podlagi ali zaradi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu.

Izjemo predstavljajo darila, ki jih delodajalec podari otroku delojemalca v mesecu decembru.
Vrednost darila se ne všteva v davčno osnovo delojemalca, če ta ne presega 42 evrov. Navedeno velja za darilo otroku do starosti 15 let. V primeru, ko je novoletno darilo otroku izplačano v denarju, izplačevalec tega ni dolžan nakazati na transakcijski račun.
Prav tako se v davčno osnovo delojemalca ne vključujejo bonitete, ki jih delodajalec delojemalcu ne zagotavlja redno ali pogosto,
če vrednost vseh bonitet v mesecu ne presega 13 evrov. Ta izjema velja le za bonitete iz delovnega razmerja. 

 

MARTIN KRPAN - 31.12.2010 - 11:22

Ne glede na to, kam boste zadevo poknjižili, bi vas vseeno opozoril na "en problem" - berite sodbo Sodišča ES:

Sodba Evropskega sodišča (tretji senat) v zadevi: C-40/09, Datum: 29.07.2010
Več o tem na spletnih straneh ES ali (priporočilo) - uporabljajte www.DDVpoznavalec.si