krpan in druščina postani član

Naslov teme: posoj.delavcu

1260  25.03.2024 - 16:45h / Ostalo / Avtor: mimica / 289 / 3

delavcu bomo dali posojilo na 3 leta,, obresti med poveznimi osebami.
Pa me zanima kako in kdaj obračunamo obresti?
ali lahko napišemo v pogodbo da se obresti zaračunajo po zadnjem obroku, ali kako naj to izpeljemo da bo prav in čimmanj dela?
hvala za nasvet

Simbi - 25.03.2024 - 18:12

Za čim manj dela vam bo kdo kaj predlagal, jaz vam povem, kako mi delamo za takšno posojilo.
Ob odobritvi sem naredila informativni amortizacijski načrt za enake obroke na 3 leta. V pogobi je soglasje zaposlenega za odtegljaj pri plači, vsak mesec na dan izplačila plače obračunam obresti od preostanka glavnice od prejšnjega vračila (datum izplačila prejšnje plače). Tu se za kak dnan razlikuje dejanski obračun od informativnega, zato zaposlenemu konec leta naredimo celoletni obračun obresti in stanje glavnice v vednost.

melta - 25.03.2024 - 19:54

simbi tole mene tudi zanima. Ne razumem kako obračunavate obresti, kdaj pa mu jih odtegnete.?
Recimo 5040 eur na 3 leta, obresti 6 %.
Obrok glavnice je 140 .
Kdaj odtenete obresti in kdaj jih obračunate?
hvala va vašo prijaznost
 

Simbi - 25.03.2024 - 21:51

Anuitetni (zgoraj sem napisala amortizacijski) načrt oz. plan odplačil sem naredila zato, ker je zaposleni želel, da odplačuje vsak mesec enak znesek - podobno kot pri leasing pogodbah, torej v obroku je del glavnice in obresti, ampak le informativni - ob predpostavki, da bo plača vsak mesec izplačana 15. v mesecu. S tem sem ugotovila znesek obroka, ki je zapisan v pogodbi.
Na plačilni naredim odtegljaj za višino obroka.
Na dan izplačila plače, torej ob vsakem odplačilu obroka, naredim dejanski izračun obresti glede na število dni, kolikor jih je preteklo od prejšnjega  plačilnega dneva. 
Kolikor bo na ta način razlike, bo poračunano z zadnjim obrokom.

V vašem primeru, če imate razdolnižno vsak mesec enako, bo recimo prvi obrok po enem mesecu koriščenja kredita, 164,85 EUR.