krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odgovornost/neodgovornost za bilanco

936  04.03.2024 - 08:11h / Ostalo / Avtor: Ana / 1036 / 4

K nam je prišla "stranka", ki želi, da ji oddamo letno bilanco, na podlagi njihove bruto bilance. Računovodstvo so si čez leto vodili sami, vendar letnega poročila sami ne znajo spraviti skupaj.
Zanima me, v kolikor bi stranki dali kakšen papir za podpisati, da sama odgovarja za pravilnost podatkov, se lahko s tem zavarujemo pred morebitnimi težavami, saj dejanskih podatkov, kaj je v knjigah, ne bomo videli, ampak pripravili letno poročilo le na podlagi bruto bilance.

Roža - 04.03.2024 - 08:19

Ste le "tehnični" sestavljalec izkazov na podlagi predložene bruto bilance. Pripravijo vam naj podatke za ddpo/ddd, spet ste le "tehnični" sestavljalec. Kjer se zahtevajo podatki kontaktne osebe, vpišite njih.
In ja, sestavite izjavo da boste le sestavili izkaze na podlagi njihovih podatkov.

Hmm - 04.03.2024 - 09:29

Če se podpišete pod bilanco odgovarjate za pravilnost izkazov... če ne veste kaj podpisujete potem sami prevzemate odgovornost in tudi morebitne posledice. Če sestavite bilanco in se pod njo ne podpišete ste še vedno odgovorni za sestavitev bilanco kot strokovna oseba... če pride do zapletov se boste odgovornosti težko izognili, ker se bo vaš naročnik skliceval na vas.. 

ALJA - 04.03.2024 - 15:18

Potrjujem mnenje Rože - s podpisom na obrazcih dejansko podpisujete sestavo obrazca iz predloženih podatkov. Sama bi tudi oddajo na FURS in AJPES prepustila stranki. Se pa sprašujem, v čem je problem v sestavi "obrazcev", saj te že z opisi vodijo in tudi z računovodskim programom lahko dobiš sestavljene vse obrazce, ki jih samo uvoziš v AJPES in FURS. Moj nasvet - raje ne prevzemite te naloge.

Francka - 07.03.2024 - 11:09

In koliko boste zaračunali za sestavo in oddajo? Se sploh splača s takimi ukvarjat?