krpan in druščina postani član

Naslov teme: Normirani+prihodek prispevki

801  24.02.2024 - 12:24h / Dohodnina / Avtor: Darja / 532 / 3

Pri normiranih s.p. ki imajo delno oproščene zpiz prispevek - grejo v prihodke in se jih ne izvzema ali ne? Hvala

ANA - 24.02.2024 - 12:55

Menim, da ne gredo v davčne prihodke.
Če pa se jih vpiše v zaporedno 1, se jih potem izvzame v 2.9.
Prosim, naj še kdo potrdi ali ovrže moje razmišljanje.
Hvala.

Taja - 24.02.2024 - 15:21

Takole sem našla eno razlago. Na seminarju je bilo rečeno, da se upoštevajo v prihodke obvezno, kot zastopim, pa izvzema več ni.

Vpliv oprostitve na davčno osnovo

Prihodki (tudi normiranega s.p.) se v poslovnih knjigah pripoznajo v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi. Glede na določila SRS 15.11 (2019) se prihodki pripoznajo, če je povečanje gospodarskih koristi v obračunskem obdobju povezano s povečanjem sredstva ali z zmanjšanjem dolga in je to povečanje mogoče zanesljivo izmeriti.
 
Posledično je potrebno delno oprostitev plačila prispevkov pripoznati kot prihodek iz naslova državne subvencije (navedeno je v skladu z računovodskim načelom kosmatega izkazovanja gospodarskih kategorij, ki pravi, da se gospodarske kategorije izkazujejo v kosmatih zneskih brez pobotanj, in sicer tako stanja sredstev in obveznosti do njihovih virov kot tudi prihodki in odhodki).

Po trenutnem stališču FURS-a normiranci prihodkov iz naslova delne oprostitve plačil prispevkov ne morejo (ne smejo) več izvzeti iz obdavčenih prihodkov. FURS namreč meni, da se ta oprostitev realizira prek upoštevanja celotnih normiranih odhodkov (tako tistega dela, ki ga pokriva država, kot tudi tistega, ki ga krije zavarovanec sam).

Seba - 24.02.2024 - 16:40

To je zastarelo. Izvzem spet je.