krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja nepremičnine in DDV

738  20.02.2024 - 15:10h / DDV / Avtor: anelija / 326 / 2

Leta 2021 smo kupili neizdelan skladiščni prostor z DDV-jem in si ga odbijali. Pri vlaganjih v izdelavo prostora so nam bila obračunan gradbena dela po 76. a členu, za ostalo blago in storitve pa 22% DDV (vrata, luči, material za napeljave, priklop elektrike...). Vstopni DDV smo si odbijali. Skladiščne prostore bomo sedaj prodali drugemu davčnemu zavezancu. Glede na to, da smo si DDV poračunavali, moramo nepremičnino prodati z DDV. Ali moramo pri tem DDV zaračunati, ali lahko uporabimo 76. a člen?

ST - 21.02.2024 - 07:41

DDV obračunate, ni 76 a člen.

Nataša - 21.02.2024 - 07:54

Davčni zavezanec se po 45.členu ZDDV-1 lahko v primeru transakcij, ki so oproščene plačila DDV, dogovori  s kupcem ali najemnikom nepremičnine, da bo od navedenih transakcij, ki bi morale biti oproščene plačila DDV, obračunal DDV po predpisani stopnji. Pri tem je pogoj, da sta oba zavezanca za DDV in da ima kupec pravico do odbitka celotnega DDV.
Davčna zavezanca morata na zahtevo davčnega organa dokazati obstoj dogovora o obdavčitvi transakcije v zvezi z nepremičnino, sklenjenega za namene prvega odstavka 45. člena ZDDV-1 pred opravljeno dobavo, v pisni obliki.
Ta dogovor v pisni obliki mora vsebovati najmanj identifikacijsko številko za DDV davčnih zavezancev, njuno vlogo pogodbene stranke ter navedbo nepremičnine na katero se nanaša.
DDV mora v skladu s 76.a členom ZDDV-1 v primeru dogovora o obračunu DDV plačati kupec nepremičnine. Prodajalec nepremičnine pa mora na računu izkazati davčno osnovo, stopnjo in znesek DDV ter klavzulo, da DDV v skladu s 76.a členom ZDDV-1 plača kupec. Pri tem se lahko uporabi znižana ali splošna stopnja DDV.