krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčna obravnava pametnega telefona

637  14.02.2024 - 09:26h / DDPO / Avtor: VM / 503 / 4

Pozdravljeni,

Vem, da je bilo na to temo že veliko debat, ampak še vedno sem v dvomih kako naj pravilno obravnavam nakup pametnega telefona.
S.p. je svojemu zaposlenemu kupil pametni telefon (vrednost 350 EUR+DDV), knjižili smo ga kot strošek in odbili DDV. 
Zaposleni uporablja telefon v službene in zasebne namene.

Je to v DDD-DDD obravnavano kot nepriznani odhodek za strošek, ki zadeva privatno življenje v 100% vrednosti telefona ali sorazmerno - npr. 80% nepriznano, 20% priznano? Bi bilo potrebo pod nepriznani strošek vključiti tudi DDV (čeprav smo ga pri mesečnem obračunu DDV odbili)?

V naprej se vam zahvaljujem za delitev vaših mnenj ;)

Maja - 14.02.2024 - 10:57

NE , zaenkrat ni boniteta...seveda pa nekako morate znati pojasniti, da delavec uporablja telefon tudi za potrebe dela in ne samo za privat. Prav je tudi, da se zapiše o tej uporabi telefona kako in za kaj ga uporablja zaposleni in ali ga pušča , ko gre domov v poslovnih prostorih. Ene dejavnosti so že same po sebi takšne..primer komercialist , ki išče stranke in kliče ..sedaj je večina na mobilnih telefonih  jim ponuja prodaja na terenu .. je logično,, da potrebuje službeni telefon.  Pri frizerki  imajo tudi mobilni telefon v salonu, saj delajo tam s strankami ..od 7-20 ure je nekdo vedno tam in  ne prodajajo one svojih storitev  naokrog ampak stranke kličejo in se naročujejo ...tako ni tako  enostavno pojasnilo, saj lastnik ne želi v večini, da bi stranke klicale njegove zaposlene domov , ravno tako pa imajo zaposlena  svoje privat življenje ločeno od službenega, kar je pravilno upam , da razumete..

 

Jocad - 15.02.2024 - 06:36

Z delavcem sklenete pogodbo, v kateri se opredeli, koliko odpade na privat in koliko službeno.

,B - 15.02.2024 - 07:52

Ne komplicirajte prosim. Če je službeni je službeni in amen.

VM - 15.02.2024 - 09:20

Takšen odgovor sem potrebovala ;)

Hvala vsem skupaj!