krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obračun ddv

287  22.01.2024 - 13:44h / DDV / Avtor: POLONA / 374 / 4

Pozdravljeni, 
Posel poteka med subjektom A (dobavitelj iz Nemčije), subjekt B (posrednik iz Slovenije), subjekt C (končni kupec iz Slovenije.)
Subjekt  B  izda subjektu C fakturo z DDV, subjekt C si sam organizira prevoz iz Nemčije  in ga tudi plača. Vprašanje je, kako sedaj subjekt A izda fakturo do subjekta B? Subjekt A pravi da z nemškim DDV, saj da samo v primeru, da bi bil subjekt B tudi organizator in plačnik prevoza, lahko subjekt A izda subjektu B fakturo brez DDV? Kako je z DDV?
Hvala za pojasnilo in odgovor.

Uredništvo - 22.01.2024 - 14:09

Tako kot pravi A je pravilno v tem primeru. V transakciji med A in B namreč noben od njiju ne opravi prevoza blaga iz Nemčije v Slovenije, prav tako pa ne opravi prevoza blaga tretja oseba na račun enega izmed njiju. Posledično v transakciji A in B niso izpolnjeni pogoji za oprostitev dobave blaga znotraj Unije, zato mora A zaračunati nemški DDV.
Prav tako je vprašljiva obravnava pri transakciji B-C - B bi moral pridobiti nemško ID številko za namene DDV, saj se kot kraj dobave blaga šteje Nemčija, kjer se prevoz blaga začne. Vendar bi bila transakcija v Nemčiji oproščena plačila DDV, kupec C pa bi v Sloveniji naredil samoobdavčitev (pridobitev blaga v Slovenijo).

POLONA - 23.01.2024 - 09:13

Če A izda račun z nemškim davkom , kako potem v Sloveniji poročamo oziroma odbijemo ta DDV???

Uredništvo - 23.01.2024 - 09:24

Da dobi povrnjen nemški DDV se mora B identificirati za namene DDV v Nemčiji in preko nemškega obračuna DDV opraviti odbitek DDV v Nemčiji.
V kolikor na ozemlju Nemčije ne bi opravil nobene transakcije, bi lahko zahteval vračilo DDV preko e-davkov, vendar ker gre v vašem primeru za prodajo blaga na ozemlju Nemčije (transakcija med B in C), je pač treba pridobit ID številko v Nemčiji in poročati te transakcije v nemški obračun DDV. Tako bo dobavo blaga, ki jo B opravi C, poročal pod nemško ID številko za namene DDV, C pa opravi obdavčeno pridobitev blaga.
Tako vsaj mi vidimo to zadevo.

POLONA - 23.01.2024 - 09:39

 Najlepša hvala