krpan in druščina postani član

Naslov teme: izredna odpoved - datum odjave

185  15.01.2024 - 11:51h / Ostalo / Avtor: LUNatA / 427 / 2

Imam primer izredne odpovedi delodajalca zaradi neprihodna delavca na delo.

Po ZDR-1 delavcu preneha pogodba o zaposlitvi s prvim dnem neupravičene odsotnosti z dela, če se ne vrne na delo do vročitve izredne odpovedi. 

Razumem, kaj je prvi dan neupravičene odsotnosti (v mojem primeru je to prvi dan po bolniški, ko bi delavec že moral delati), ampak me moti, ker se mi zdi, da bi ga morali (oziroma bi bilo bolj normalno) odjaviti z zadnjim dnem upravičene odsotnosti. :)) 

Kaj se potem obačuna za dan, ko delavca ni na delo, prijavljen je pa še? Dopusta nima več.

Če mogoče kdo ve, bi bila hvalažna za odgovor ali mnenje.
Lep pozdrav

Barca - 15.01.2024 - 20:01

Žal zdajle ne najdem, ampak sem brala ne tako dolgo nazaj pojasnilo, da je z zadnjo spremembo ZDR določeno, da je za takega delavca zdaj zadnji dan delovnega razmerja zadnji dan bolniške.

Razmišljam pa dodatno - kaj, če zaposleni še čaka odločbo komisije o podaljšanju staleža? Tak primer sem že imela, z razliko, da je delavec poklical in povedal, da čaka na odločbo in če ne bi podaljšanja, bo koristil dopust. 
In še - kako to, da že januarja nima več dopusta?
​​​​​

LUNatA - 16.01.2024 - 07:53

Barca, najlepša hvala. Delamo vse "po reglicih" in ne bi rada problemov zaradi enega dneva. Bom še iskala zadnje spremembe ZDR. Možno, da ste brali v kakšni reviji, ker na spletu sem vse pregledala po dolgem in po čez :)

Odjava bo še v lanskem letu (Zato tudi ni dopusta za 2023.) Vleče se zaradi nedvigovanja pošte in pošiljanje vseh pošiljk po ZUPu. 16 dni, da dobi vabilo na zagovor v nabiralnik, 3 dni do zagovora, 16 dni da se mu vroči odpoved.

V mojem primeru še ni bilo bolniške za komisijo. "Navadno" bolniško je zaključil zdravnik in mi to informacijo posredoval. Če bi obstajala možnost odločbe, bi čakali. Od delavca nimamo nikakršnih informacij več.