krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neplačana odsotnost

100  09.01.2024 - 11:35h / Ostalo / Avtor: omarica / 567 / 4

Pozdravljeni, zanima me ali ste se že kdaj srečali z Neplačano odsotnostjo? Kako se tretira? Hvala

Oli - 09.01.2024 - 16:01

Imeli smo neplačan dopust. Po dogovoru z delodajalcem je imel delavec neplačan dopust. Obračun prispevkov za ure nepl.dopusta plače pa ni.

Barca - 09.01.2024 - 17:00

Seveda prispevki so

Če delodajalec delavcu odobri neplačan dopust, delavec ves čas ostane vključen v obvezna socialna zavarovanja preko delodajalca. Mesečne plače takšen delavec sicer ne prejema, vendar pa je zaradi vključenosti delavca v obvezna socialna zavarovanja, zanj kljub temu potrebno obračunati in plačati prispevke za socialno varnost.

 
Zavezanec za plačilo prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je delodajalec, zavezanec za plačilo preostalih prispevkov pa delavec, vendar jih dejansko plačuje delodajalec, ki jih obračuna in odtegne od zneska bruto plače delavca.
 
Ker delavec v času neplačanega dopusta plače ne prejema, tudi prispevkov, ki gredo v njegovo breme, ni mogoče odtegniti od plače, zato jih plača delodajalec, delavec pa mu jih je dolžan povrniti.

pika2 - 10.01.2024 - 09:54

Malo bolj natačno glede neplačanega dopusta navajam spodaj. 

Obrazložitev: 
Delavec in delodajalec se pisno sporazumeta o neplačanem dopustu, kar pa  ZDR-1 sicer ne določa. V sporazumu, ki je obvezen,  se ne vpisuje  razloga odsotnosti, vsekakor pa je priporočljivo to navesti. Mogoče se delodajalec ne bo strinjal z razlogi  delavca za ND, ker so vse  odsotnosti povezane tudi z delovnim procesom.
 
Delodajalec krije vse prispevke na (16,1%) in prispevek za PIZ iz (15,5%). Vse ostalie prispevke plača delavec. O povračilu le-teh se dogovorite v sporazumu (nakazilo na TRR, pobot pri plači, ….). Če delodajalec plača(krije) tudi prispevke, ki jih nosi delavec, se ti štejejo za boniteto, ki se všteva v davčno osnovo. 
 
Pa še o "Osnovi za prispevke", ki je določena v 150. členu ZPIZ-2:
V primerih iz 132. člena tega zakona se prispevek plača od plače zavarovanca, ki jo je imel v zadnjem mesecu pred nastopom teh primerov, valorizirane glede na gibanje povprečnih mesečnih plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji na raven meseca pred mesecem, za katerega se plača prispevek.

Tako, da je ND v bistvu zelo drag, za delodajalca in delavca.  Vendar bi dodala še to, da  je ND včasih nujno potreben iz takih in drugačnih vzrokov, zato o tem ne moremo soditi.

omarica - 10.01.2024 - 12:28

Pozdravljeni, hvala za vse odgovore. Imate mogoče kakšne predloge kaj narediti ker mu manjkajo 2 uri v mesecu. Je pa že zaključil z 31.12.2023. Hvala