krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zastaranje Dolga do ZZZS

59  05.01.2024 - 13:24h / Ostalo / Avtor: Dreja / 504 / 2

Spoštovani, 
prosim za pomoč-nasvet.
Ministrstvo za finance mi je dne 31.8.2023 poslalo Sklep na podlagi 70.člena zakona o davčnem postopku po uradni dolžnosti v zadevi davčne izvršbe dolžnika...

1. Postopek davčne izvršbe, začet z dne 25.4.2018 zoper dolžnika SE USTAVI iz razloga: Zastaranje pravice do izterjave. Vsa doslej opravljena dejanja v postopku davčne izvršbe se RAZVELJAVIJO. 2. Davčnemu organu stroški postopka niso nastali. V postopku je bilo ugotovljeno, da so Obveznosti po sklepu o izvršbi PRENEHALE iz razlogov, navedenih v izreku tega sklepa, zato je bilo potrebno na podlagi 155.člena ZDavP-2 davčno izvršbo Ustaviti. Vsa opravljena dejanja v postopku se Razveljavijo. 
Sklep o davčni izvršbi je bil dolžniku vročen 30.4.2018. Od datuma vročitve je Preteklo več kot 5 let in v tem času ni bilo opravljeno nobeno uradno dejanje davčnega organa z namenom davčne izvršbe,  o katerem je bil dolžnik obveščen,  zato je v skladu z določili 2.odstavka 126.člena ZDavP-2 Pravica do Izterjave Zastarala.

Sedaj pa vas prosim, če mi lahko poveste ali je ta dolg dokončno izbrisan ali obstaja kakršna koli možnost da bi se moral ta dolg iz kakršnega koli razloga poravnati?

Ali lahko na podlagi opisanega Sklepa o zastaranju dolga, ZZZS zahteva od dolžnika, da dolg kljub Zastaranju poravna, saj mu drugače na bodo sproščene pravice do zdravstvenega zavarovanja?
Ta dolg pa je nastal zaradi takratne nesposobnosti za delo in posledično nezmožnostjo plačevanja zavarovalne premije.

Naj pa povem še to, da se bodo od dne zastaralnega roka dalje redno plačevali mesečni obroki za zdravstveno zavarovanje. 

Torej če povzamem, radi bi bili na podlagi zgoraj opisanega sklepa sigurni, da omenjeni dolg ostane odpisan - zastaran-pozabljen. Od datuma ko se zastaralni rok dolga zaključi pa se zavarovanje zopet redno plačuje. 

A na ZZZS so rekli, da je potrebno dolg čim prej poravnati ker v nasprotnem primeru so pravice do zdravstvene oskrbe zadržane. 

Kaj svetujete, da naredimo? Lepo prosim za vaš nasvet.

S spoštovanjem  in lepimi pozdravi. 

 

B - 06.01.2024 - 09:20

Pa menda ni ZZZS nad Ministrstvom za  finance, da bo postavljal pogoj zavarovanja. V kolikor je terjatev zastarana je ni več in je ni mogoče izrerjati. G. Simič je specialist za take razlage..

Dolg - 16.03.2024 - 22:35

Ne glede na vaš dolg kateri je tudi zastaralni vas morajo zavarovati, če ne pa k drugi zavarovalnici.