krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV 76a ali 27 člen?

5876  22.12.2020 - 13:42h / DDV / Avtor: Lucija / 214 / 4

Prosim pomoč kogarkoli, seveda je za stranko že včeraj bilo prepozno...dobavitelj slo ddv zavezanec proda garazna vrata z montazo slo ddv zavezancu, posredniku...montiral jih bo dobavitelj na nepremicnini v Avstriji, kupec fizicna oseba....dobavitelj vztraja na 76a clenu, jaz (kupec posrednik) na 27!
Izdan racun koncnemu kupcu v Avstriji  jaz, kot posrednik, obravnavam kot dobavo blaga z montazo, ddv placam v Avstriji.
A se strinjate z menoj?

Uredništvo - 22.12.2020 - 14:16

76.a člen določa, da je plačnik DDV prejemnik storitev, v kolikor gre za:
- gradbene storitve na nepremičnini, ki leži v Sloveniji in je prejemnik storitev davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji. Ker nepremičnina ne leži v Sloveniji, ni treba presojati ali so izpolnjeni še ostali pogoji.

Če pravilno razumemo - SI-1 (dobavitelj) proda garažna vrata z montažo SI-2 (posredniku), dobavitelj tudi zmontira ta vrata na nepremičnini v Avstriji! SI-1 je opravil storitev na nepremičnini - kraj opravljanja storitev se opredeli na podlagi 27. člena ZDDV-1 - kraj je tam, kjer nepremičnina leži. SI-1 bi moral pridobiti avstrijsko ID številko za namene DDV in obračunati avstrijski DDV.

SI-2 seveda zaračuna vrata in montažo fizični osebi v Avstriji. Tudi tukaj se uporabi 27. člen ZDDV-1. SI-2 mora upoštevati avstrijsko zakonodajo - obračun avstrijskega DDV.

V kolikor še niste članica "popolne davčne rešitve", vljudno vabljeni, da postanete - za nove člane tudi praktično darilo:
http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Lucija - 22.12.2020 - 17:39

Urednistvo, hvala. Sem delux clanica, a sem, ker nikoli ni casa za nic uporabila bliznjico s vprasanjem tu. Kregajte me.
Zdaj, po vasem odgovoru, sem zelo v dilemi. Vse prodaje stavbnega pohistva fizicnim osebam z montazo v Avstriji porocam v ddv kot dobavo blaga z montazo. A zivim in delam v zmoti?? Bog mi pomagaj.

Uredništvo - 22.12.2020 - 20:45

Lucija, mnogi delajo tako, saj tudi FURS daje ven takšna nekorektna pojasnila, pa niti ne želimo iti v podrobnosti. Dejstvo je, da ste opravili storitev na nepremičnini, kjer posamezne premičnine (okna, vrata) postanejo del nepremičnine in se montaža blaga, ki je vgrajeno v nepremičnino, šteje za storitev (na nepremičnini). 
Tudi če ste to "poročali" kot dobavo blaga z montažo, ste morali izpolniti davčno obveznost v Avstriji, kjer je blago montirano. Poročanje v DDV-O obrazec pri dobavi blaga z montažo v polje 14 je le kontrolni podatek za FURS, vseeno pa obveznost nastane tam, kjer je blago montirano.

Če ste članica "popolne davčne rešitve", potem si preberite določilo 31a člena Izvedbene Uredbe 282/2011
http://www.superdavki.com/article/18131/ref_cat/313
pa tudi Pojasnila o pravilih glede kraja opravljanja storitev v zvezi z nepremičninami
http://www.superdavki.com/article/14810/ref_cat/95
glejte točko 2.2.3.1 npr. (ali pa v odprtem dokumentu iščite pojem "vrata" "okna" - z iskalnikom).

LP

Lucija - 23.12.2020 - 08:29

Zlati ste, hvala vam.