krpan in druščina postani član

Naslov teme: DEFINICIJA POSLOVODJE ZA IZPLAČILO POSLOVNE USPEŠNOSTI

5498  04.12.2020 - 20:35h / Ostalo / Avtor: Ana / 219 / 4


1.      Pojem poslovodstva v povezavi z 99. členom ZIUZEOP in 18. členom ZIUOOPE
Tako določba prvega odstavka 99. člena ZIUZEOP kot tudi določba sedmega odstavka 18. člena ZIUOOPE ne opredeljujeta pojma poslovodstva, zato je treba razlago pojma poiskati v primarni zakonodaji, to pa so predpisi, ki urejajo status posameznih pravnih oseb in položaj poslovodnih oseb v teh pravnih osebah (Zakon o gospodarskih družbah ter tudi drugi statusno pravni predpisi, npr. Zakon o zavodih, Zakon o gospodarskih javnih službah, Zakon o javnih agencijah, Zakon o javnih skladih, Zakon o zadrugah).
 
Osebe, na katere se v povezavi z omejitvami izplačil nagrad in dela plače za poslovno uspešnost nanašata 99. člen ZIUZEOP in 18. člen ZIUOOPE, so osebe, ki s pravno osebo, ki je pridobila pomoč po ZIUZEOP, niso le v delovnem razmerju, ampak imajo tudi statusni položaj poslovodstva kot ga predvideva statusno pravni predpis.  Poslovodstvo je v statusno pravnem razmerju s pravno osebo kot ga predvideva statusno pravni predpis, pooblastilo za vodenje poslov pa jim je podeljeno na podlagi statusnega predpisa.
 
Vodilni delavci, katerim pooblastilo za vodenje določenih poslov podeli tisti, ki ima pooblastilo za vodenje poslov na podlagi statusno pravnega predpisov, ne glede na to, da lahko v širšem smislu predstavljajo vodstvo pravne osebe, pa predstavljajo samo del podjetja/pravne osebe in so le v delovnem razmerju s to pravno osebo.
 
Nadalje pojasnjujemo, da Zakon o delovnih razmerjih - ZDR-1 v 73. členu ureja posebnosti sklenitve pogodbe o zaposlitvi s poslovodno osebo ali prokuristom. ZDR-1 tudi dopušča sklenitev pogodbe o zaposlitvi tudi med poslovodno osebo in družbo, katere edini lastnik je ta poslovodna oseba, ali zavodom, katerega edini ustanovitelj je ta poslovodna oseba, njuno razmerje pa se šteje za delovno razmerje ne glede na 4. člen ZDR-1 (drugi odstavek 73. člena ZDR-1).
VIR FURS- 1.    Vračila upravičenj po  99. členu ZIUZEOP (delodajalci)
 

B - 05.12.2020 - 12:28

Okvirno je bila taka razlaga že dane v preteklosti ravno na temetiko poslovne uspešnosti. Vsi ki smo se kdaj ukvarjali s statusnim pravom in sodelovali pri upravljanju družb, to poznamo in smo podobne razlage že podali. Očitno so v Fursu vsemogočni in so samo njihove razlage verodostojne.

Ana - 05.12.2020 - 18:12

Potem morda veste bo držalo da lahko izplača poslovno uspešnost če so zavarovani na podlagi 01? Npr da je lastnik in direktor zavarovan na podlagi 01 kot generalni direktor. Na furs pravi da je merilo samo zavarovalna podlaga 040. Da bi vsem ki so na 01 lahko izplačali poslovno uspešnost in ne pride do vračila prejetih sredstev po pkp..... 

B - 06.12.2020 - 10:02

Mislim, da zavarovalna podlaga in poslovodstvo nima nič skupnega. Poslovodstvo izhaja iz registriranih pooblastil.

Ana - 06.12.2020 - 13:40

Hvala vam za mnenje.