krpan in druščina postani član

Naslov teme: višja sila - april obračun

2395  30.04.2020 - 15:37h / Ostalo / Avtor: :)... / 301 / 6

Kako boste naredili obračun?

Kako se bodo prav poknjižile aprilske plače za zaposlene s šoloobveznimi otroki, ki so te dni na prvomajskih šolskih počitnicah? Kaj zaposlenim pripada za praznični in dela prosti 27. april (ter tudi 1. in 2. maj)? Kako se v teh primerih "meri" višja sila, zaradi katere nekateri zaposleni ne morejo prihajati na delo? Po odgovore smo šli na ministrstvo za delo.
Med torkom, 28. aprila, in petkom, 1. maja, so šolske prvomajske počitnice, ponedeljek, 27. aprila, dan boja proti okupatorju, in sobota, 2. maja, pa sta dela prosta dneva. Kako ta teden obračunati z državnimi koronaukrepi? Ali za ta teden velja odsotnost zaradi "višje sile", torej nezmožnosti za prihod na delo zaradi varstva otrok, in to subvencionira država? Ali mora zaposleni izkoristiti letni dopust in je izplačilo v breme delodajalca? V času praznikov se ne dela, ostalo pa je varstvo otrok – se to refundira kot višja sila ali gre v breme delodajalca?
Najprej pojasnilo ministrstva za delo o tem, kdaj velja višja sila. Pri odsotnosti od dela zaradi varstva otrok zaradi zaprtja šol in vrtcev gre, seveda dokler obstajajo vse okoliščine, ki so potrebne glede na civilno pravo za višjo silo (zunanjost vzroka, nenadnost, neizogibnost in neodvrnljivost), za odsotnost iz razloga višje sile. Za namen interventnega "koronazakona" (ZIUZEOP) je epidemija opredeljena kot višja sila.
"Sicer je treba v vsakem primeru posebej presojati prisotnost vseh elementov višje sile, vendar pa iz vseh okoliščin situacije izhaja, da v času šolskih počitnic (zaradi varstva šoloobveznih otrok) tudi v času splošnega zaprtja šol ne bodo podane vse okoliščine, iz katerih bi izhajala upravičena odsotnost staršev zaradi varstva otroka, saj kljub epidemiji ne gre za nepričakovan dogodek, ker so bile šolske počitnice vnaprej načrtovane v šolskem koledarju za leto 2019/20," pojasnjujejo.
Kdaj mora biti zaposleni na dopustu, kdaj sme izostati od dela zaradi višje sile?
Največ dela bodo računovodje imeli z obračunom plač staršev šoloobveznih otrok. Zanje je v tem tednu za obračun aprilske plače en dela prosti dan in trije dnevi šolskih počitnic. Še en dan šolskih počitnic ter morda en praznični, dela prost dan, če je razporejen na delo v soboto, se uvrsti v majsko plačo.
Če prevedemo, kar so pravniško korektno odgovorili na ministrstvu:
za šolske prvomajske počitnice bi zaposleni moral biti na dopustu, ne pa koristiti možnosti neprihoda na delo zaradi višje sile. Za te dni se zaposlenim ne obračuna krizni dodatek (se sorazmerno zmanjša od osnove 200 evrov), se pa ohrani oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje;
na dopustu ni treba biti staršem, katerih otroci še obiskujejo vrtce. Vrtci bi namreč bili – če epidemije in vladnega odloka o zaprtju ne bi bilo – vseskozi odprti. Ti lahko vse delovne dni uveljavljajo višjo silo oziroma delodajalci za te delavce dobijo subvencionirane plače;
za praznične, dela proste dni se krizni dodatek izplača le, če delavec tisti dan dela. Sicer se praznični dan, ker je že tako ali tako dela prost, ne šteje v osnovo 200 evrov kriznega dodatka.

vir:https://topjob.finance.si/8961081

g. - 30.04.2020 - 17:36

Ampak potem pride do 7-dnevne prekinitve čakanja in je potrebna nova vloga :)

In  predhodno bi morali o tem obvestiti zavod :)

Alja - 01.05.2020 - 07:24

Ja pa kaj se......????

Anja - 01.05.2020 - 08:40

Pravno korektno? Kaj ce so pa starsi ta "dopust za prvomajske" ze pokurili v tem mescu in pol? Cirule carule, kar nic se ni dogajalo od 12.3. naprej, vse je slo po planih, sploh pa dopusti. Kje so pa sedaj pravice delavcev, da se jih ne sme prisiliti na dopust? Ne vidim tukaj nobene pravne logike, kaj bi bilo, ce bi bilo. In tocno to - kdo od vas pa je pravocasno pred prazniki javil ns Zavod za prekinitev?

Racunovodja - 01.05.2020 - 09:34

Jaz sem zelo znedwna glede tega. Imamo delavko, ki koristi višjo silo zaradi zapetja šol . Kaj to pomeni da bi moral delodajalec za te dni ko je praznik  plačati on delavko. In bi moral tudi sporočiti na zavod to? Kako je pa s počitnicami? Tudi to plača delodajalec in je treba te dni sporočit zavodu? 

Tg - 02.05.2020 - 19:25

a kdo ve kako je s to viošjo silo za otoke med počitnicami in za praznik? 

Maja - 03.05.2020 - 19:51

Meni pa ni jasno to koriščenje višje sile, delavka je bila v aprilu doma zaradi varstva otrok, če uveljavljamo povračilo države potem moramo imeti -10% prometa v 2020 glede na 2019, v kolikor nimamo, moramo to potem vrniti in je to naš strošek?
Če je tako ali je smiselno zahtevat povračilo višje sile?