krpan in druščina postani član

Naslov teme: pisni razlog za kasnejšo oddajo DDPO, DOH

1208  25.03.2020 - 10:57h / DDPO / Avtor: lala / 113 / 5

Pozdravljeni!

Ali ste razmislili o tem ali bo potrebno brdavsom "opravičiti" s pisnim pojasnilom,
zakaj se oddaja obračune po zakonsko predpisanem roku. V prvotnem predlogu je bilo nekaj govora o tem v obrazložitvi k 2.členu...
 

sonys - 25.03.2020 - 11:29

Mislim, da morajo pojasnjevati samo tisti, ki so v 3, točki 2. člena - se pravi, ki imajo poslovno leto različno od koledarskega leta in za katere je rok potekel pred začetkom ukrepov.

(3) Če davčni zavezanec sestavlja davčni obračun za davčno obdobje, ki se razlikuje od koledarskega leta in je enako poslovnemu letu, in se izteče rok za predložitev davčnega obračuna po tretjem odstavku 358. člena ZDavP-2 v obdobju veljavnosti tega zakona, lahko predloži davčni obračun v dveh mesecih po izteku roka po tretjem odstavku 358. člena ZDavP-2.

S tretjim odstavkom se določa podaljšanje roka za predložitev davčnega obračuna za pravne osebe, ki sestavljajo davčni obračun za davčno obdobje, ki se razlikuje od koledarskega leta. Ta davčni zavezanec lahko predloži davčni obračun v dveh mesecih po izteku roka za predložitev po tretjem odstavku 358. člena ZDavP-2. S tem se rok za predložitev s treh mesecev po poteku poslovnega leta za preteklo poslovno leto podaljšuje na pet mesecev po poteku poslovnega leta za preteklo poslovno leto. Navedeno podaljšanje velja samo, če se rok po tretjem odstavku 358. člena izteče v obdobju veljavnosti tega interventnega zakona. V zvezi z nastankom izrednega dogodka, t. j. epidemije virusa COVID-19 je treba pojasniti, da na podlagi 52. člena ZDavP-2 lahko davčnemu zavezancu, ki iz opravičljivih razlogov ne more predložiti davčnega obračuna v predpisanem roku, davčni organ na njegov predlog dovoli predložitev davčnega obračuna po izteku predpisanega roka. Po določbah 52. člena ZDavP-2 morajo biti v predlogu navedeni opravičljivi razlogi za to, da zavezanec davčnega obračuna ne more predložiti v predpisanem roku, Za opravičljive razloge se štejejo utemeljeni razlogi, ki jih davčni zavezanec ni mogel predvideti oziroma odvrniti in so obenem takšni, da preprečujejo predložitev obračuna v predpisanem roku. ZDavP-2 izrecno določa, da mora zavezanec navesti razloge in jih dokazati oziroma, če dokazov ne more ali še ne more predložiti, pojasniti, ter da mora vse to navesti oziroma dokazati že v predlogu. Davčni zavezanec mora vložiti predlog za predložitev davčnega obračuna po izteku predpisanega roka najpozneje v osmih dneh od dneva, ko je prenehal obstajati vzrok, zaradi katerega je v zamudi, vendar najpozneje v treh mesecih od dneva, ko se je iztekel rok za predložitev davčnega obračuna


Za vse ostale se je po mojem mnenju rok podaljšal na 31.5.

Sonja - 25.03.2020 - 11:30

Preverila na Ajpesu,  rok se spremeni na 31.5.2020 in nobenih pojasnil v ta namen.

Bara - 25.03.2020 - 11:38

Ker imam kar krepak znesek za doplačilo, bi oddala davčni obračun najkasneje, to je konec maja - davčni obračun imam že v osnutku (upam, da se ne zbriše?), le tipko oddajam moram pritisniti  -  ne bi pa rada še oddala, ker šparam, da bom lahko poračun plačala, pa še to zaradi trenutnega nedela, slabo kaže.
Torej na Furs nobenih pojasnil, če oddam konec maja? Ker za neoddajo imam edini razlog: kasnejše plačilo poračuna in posledično tudi nova, višja zavarovalna osnova.

 

lala - 25.03.2020 - 11:38

Ajpes mi ni problematičen - FURS me skrbi, ker bodo vsi ki imajo doplačilo, čakali z oddajo, nekateri utemeljeno in drugi niti ne!
Obračuni pa so lepo končani na e davkih in čakajo na oddajo!!!

marija - 26.03.2020 - 08:03

Jaz  rajsi ne bi pripravljala obrazca v tem primeru na e-davkih.Pri nas nic ne veš, kdaj se lahko pojasnilo fursa glasi na dokazovanje.