krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV samoprijava

290  23.01.2020 - 10:47h / DDV / Avtor: Ali / 107 / 3

Podjetje je z mesecem decembrom postalo zavezanec za DDV. V mesecu novembru so prejeli račun iz EU za nabavo blaga, na katerem ni bilo obračunanega DDV-ja. Sedaj moramo ta račun zajeti v decemberski obračun DDV-ja in narediti samoprijavo. Predvidevam, da samoobdavčitve ne delamo, ampak moramo ta DDV plačati (vrstica 23 in 32 v obrazcu DDV-O). Razmišljam pravilno?

Hvala

Uredništvo - 24.01.2020 - 10:42

Ali, kdaj je bila opravljena dobava blaga in kdaj izdan račun (datum izdaje)? Namreč, pri pridobitvah blaga nastane obdavčljiv dogodek, ko je opravljena pridobitev. Obveznost obračuna DDV pa nastane na dan izdaje računa .... berite podrobneje 34. člen ZDDV-1.
No, malo več podatkov ...
http://www.superdavki.com/account/register/subscribe
Popolna davčna rešitev:


 

Ali - 24.01.2020 - 13:10

Pridobitev je bila opravljena, ko podjetje še ni bilo zavezanec za DDV (november). Tudi račun,na katerem ni bilo obračunanega DDV-ja, je bil prejet v mesecu novembru. Zavezanci za DDV pa smo postali šele decembra. Razmišljam prav, da bi morali v decembru od teh pridobitev plačati DDV?

Uredništvo - 27.01.2020 - 12:10

Obdavčljivi dogodek je potemtakem nastal v novembru. Takrat niste bili identificirani za namene DDV, zato tudi niste dolžni obračunati DDV od teh pridobitev. Zakaj pa dobavitelj ni obračunal DDV, pa mora pojasniti - oproščena dobava blaga znotraj Unije ni mogla biti, če niste predložili svoje identifikacijske številke za namene DDV.
Zakaj bi pa sedaj poročali v decembrski obračun?