krpan in druščina postani član

Naslov teme: ETFji

72  08.01.2020 - 22:08h / Dohodnina / Avtor: etf ftw / 882 / 3

A kdo ve, kako točno naš vrli FURS klasificira t.i. ETFje, to so pasivno upravljani skladi, s čigar "delnicami" (imajo ISINe) se trguje na borzi enako kot z delnicami.

Eden od mojih ETFjev je "distributing" in mi je nekajkrat izplačal dividendo. Glede na to, da v brokerjevih izpiskih lepo piše "dividend", se to najbrž prijavi kar kot dividendo in ne kot kake obresti, ne glede na naravo samega sklada? No, v eDavkih hočejo, da se vnese "vrsta dividende". Lahko bi bila možnost 1 (izplačilo udeležbe v dobičku podjetja na podlagi lastniškega deleža), 2 (prikrito izplačilo dobička) zagotovo ni, 3 (dobiček v zvezi z dolžniškimi v.p.) najbrž tudi ni, potem je pa zanimiva še možnost 4, prihodek na podlagi dobička inv. sklada, razen... potem pa je zaradi predolgega teksta kar odrezano in niti ne morem vedeti, za kaj naj bi se sploh šlo??????

Nadalje sem nekaj ETFjev tudi prodal. Zdrava kmečka pamet mi pravi, da to že ne more spadati pod "finančne čarovnije", ki se opredelijo kot IFI, zato se najbrž popiše kar pod Doh_KDVP (dobički od odsvojitve VP), kamor že sodijo delnice ali kuponi vzajemnih skaldov. No, že takoj na začetku se moram odločiti, ali želim popisni list za vrednostne papirje ali investicijske kupone (WTF, ali niso drugi podmnožica prvih?), pa čeprav sta potem tako popisni list kot odmerjeni davek do pičice oz. centa enaka....

Zdaj pa ne vem, ali naj se delam, kot da gre za običajne delnice in dividende (tujih davkov itak ne mislim uveljavljati), in upam, da tudi FURSu dol visi za to picajzlarijo, dokler so prijavljeni zneski pravilni, ker bo obdavčitev itak neodvisna od tega????

Že vnaprej hvala za kakršnekoli namige.

Soncnica - 09.01.2020 - 09:11

Kot prvo, FURS bo težil samo, če bo ugotovil, da ni pobral davka...

Navodilo za izpolnjevanje obrazca za davek od dividenc se nahajajo na https://edavki.durs.si/OpenPortal/Dokumenti/doh_odm_div.n.sl.pdf - tu lahko podrobno vidite kompletno besedilo pojasnil.
Tudi meni navodila niso čisto jasna, ampak jaz bi izplačane dividende vpisala kar pod možnost 4, saj dejansko pri ETF gre za investicijski sklad. 

Na tiskani obliki obrazca ni potrebna opredelitev, ali gre za vrednostni papir ali za investicijski kupon. Tudi v eDavkih imata oba obrazca (VP ali investicijski kupon) v nadaljevanju isto vsebino. Jaz bi ETF glede na njegovo naravo uvrstila med investicijski kupon.

Pa še eno vprašanje v zvezi z ETF, glede na to da v Sloveniji nimamo prav veliko možnosti do poceni trgovalnih platform. Lahko poveste, kje trgujete z njimi in kakšni so stroški trgovalnega računa in provizije? Hvala vnaprej za info:)

etf ftw - 09.01.2020 - 21:50

Degiro. Pred kakim letom so nehali sprejemati nove stranke iz Slovenije :(, "staroselci" smo zaenkrat še lahko pri njih. Nekaj se je šušljalo, da naj bi letos odprli še "slovensko" podružnico, ampak se na to ni za zanašati

Za backup imam še demo račun (sploh še niso zahtevali os. podatkov in dokumentov) na Trading 212. Nabor ETFjev je žal bolj omejen, ampak zadeva niti ne zgleda slabo. Treba je še preveriti, koliko je legit.

Na Revolutu so zaenkrat na voljo samo izbrane ameriške delnice. Glas ljudstva si menda močno želi tudi ETFje in menda, da delajo na tem.

Malo drugačna in zagotovo legit možnost je Ginmon, ki je registriran za upravljanje premoženja. Glede na tvojo željeno strategijo ti "obrača" med 10 in 15 različnih ETFjev. Žal pa skoraj ne gre brez vsaj nekaj izplačujočih.

Soncnica - 10.01.2020 - 07:39

Hvala za izčrpen info. Ja, Degiro res ni bilo možno, so mi lani po "uspešni" registraciji preko avstrijske domene z vsemi ID podatki v cca dveh tednih poslali odpoved in vrnili tudi 10 centov, ki sem jih poskusno naložila na račun... Upam, da se bo kaj premaknilo, da bo tudi nam Slovencem dostopno kaj več po normalnih provizijah...