krpan in druščina postani član

Naslov teme: odkupni blok

2430  10.09.2019 - 09:13h / DDV / Avtor: Alenka / 495 / 1

Imam odločbo o pavšalnem nadomestilu 8%, občasno prodamo svoj les pravnim osebam. Do sedaj so nam vsi , tako slovenska kot avstrijska podjetja, izstavili račun za prejeti les, ki smo ga mi potrdili. Sedaj pa smo prvič do sedaj dobili odkupni blok in slovensko podjetje trdi, da je to isto kot račun, saj vsebuje vse elemente kot račun za potrebe DDVja. Ali res ne potrebujemo računa?  Ne bi želeli biti v kakšnem prekršku.

Eva - 11.09.2019 - 09:45

Pravilno: Če ima kmet potrdilo, da je upravičen do pavšalnega nadomestila, mu mora kupec(s.p.) napisati obračun/račun, na katerem morajo biti vsi elementi, ki jih mora vsebovati izdan račun in obračuna mu tudi pavšalno nadomestilo ddv (8%). Račun potem kupec normalno priloži drugim prejetim računom in en izvod pošlje kmetu (kupec napiše račun v imenu kmeta).

Če pa tega ne naredi, lahko vi sami napišete račun z vsemi elementi: vaše podatke in davčno številko, podatke kupca, davčno številko kupca, podatke o prodanem lesu prepišite z odkupnega bloka,  št. dovoljenja za pavšalno nadomestilo in znesek pavšalnega nadomestila. Davčno številko kupca in znesek pavšala potrebujete za letno poročanje.