krpan in druščina postani član

Naslov teme: SAMOOBDAVČITEV-ASPIAG

3558  27.12.2018 - 21:47h / Drugi davki in takse / Avtor: urssska / 194 / 4

Pozdravljeni, sem v dilemi kako sknjižiti račun. In sicer Aspiag Management je Švicarsko podjetje. Na računu je švicarska davčna številka. Piše pa, da je plačnik ddv-ja naročnik storitve  ( v skladu z načelom samoobdavčitve-Reverse Charge). Glede na to. da Švica ni v Eu ali lahko vseeno naredim samoobdavčitev? Ker. če ne. potem tudi račun ni pravilen.

A - 28.12.2018 - 06:59

Seveda, se mora. Pazite le na vpis v DDV-o obrazec.

Martin Krpan - 28.12.2018 - 13:36

Verjetno pa so vam naredili storitev "polnjenja kašnatih klobas" … ali kaj? :)

 

Manjka temeljni podatek, da bi vam kdo "temeljito" odgovoril :))

 

http://www.ddvpoznavalec.si/

 

Simbi - 28.12.2018 - 18:30

Dve ali tri leta nazaj sem v zvezi z Aspiagom postavila pisno vprašanje na generalni davčni urad in dobila samo splošna pojasnila, nič konkretno, čeprav sva bili z gospo, ki je pripravljala odgovor na moje prašanje, na liniji tudi po telefonu, da sem ji v celoti predstavila kako zadeva poteka. Bolj ko sem ji dopovedovala, da me ne zanima obdavčitev dobave kupcu, ampak obdavčitev Aspiagove storitve, bolj mi je razlagala, da moramo pri prodaji kupcu DDV obračunati, tako da sem obupala in se na koncu odločila, da se za Aspiagovo provizijo samoobdavčim (25. člen za prejem storitev iz tretjih držav) in tako še vedno delam - ne upam si namreč trditi, da bi bila ta storitev, če bi jo opravil SLO zavezanec, DDVja oproščena. 

Še predstavitev za Krpana: Spar Slovenija je prenesel plačila svojim dobaviteljem na Aspiag iz Švice, torej račune, izdane Sparu SLO, plača Aspiag in si za to nakazilo obračuna določeno provizijo, za kar izda račun Sparovemu dobavitelju, znesek provizije pa odtegne pri nakazilu.

urssska - 30.12.2018 - 21:08

Simbi, hvala za odgovor. Kam pa vpišem v ddv- obrazec znesek provizije? V št. 25 verjetno obračunan ddv za storitev po stopnji 22%, kam pa znesek, v katero številko med 31 in 35, v ddv-o obrazcu?