krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pogodba o zaposlitvi nujno

3326  03.12.2018 - 08:19h / Ostalo / Avtor: aana / 86 / 7

Prosim za pomoč kaj storiti če imaš sklenjeno pogodbo za nedoločen čas, po enem letu začneš opravljati drugo leto pripravijo ti:odpoved stare pogodbe, ter podpis nove pogodbe za določen čas. 

Kaj storiti. 

Hvala za pomoč, nasvete. 

IO - 03.12.2018 - 08:32

Posvetujte se z odvetnikom, ki se ukvarja z delovnim pravom.

Opa Zovalec - 03.12.2018 - 14:06

Verjetno delodajalec cilja na institut odpovedi s ponudbo nove pogodbe. Ampak tako kot ste napisali, to ne gre. ZDR je glede tega povsem jasen:

 

91. člen

(odpoved s ponudbo nove pogodbe)

 

(1)   Če delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in delavcu istočasno ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi, se uporabljajo določbe tega zakona, ki se nanašajo na redno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

(2)   Če delavec sprejme ponudbo delodajalca po prejšnjem odstavku, mora skleniti novo pogodbo o zaposlitvi v roku 15 dni od prejema pisne ponudbe.

(3)   Če delavec v primeru iz prejšnjega odstavka sprejme ponudbo delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nima pravice do odpravnine, obdrži pa pravico do pravnega varstva pred pristojnim sodiščem, kot v drugih primerih redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V primeru ugotovitve nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi se šteje, da je bila nova pogodba sklenjena pod razveznim pogojem.

(4)   Če delavec ne sprejme ponudbe delodajalca za sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno zaposlitev in za nedoločen čas ter mu preneha delovno razmerje, nima pravice do odpravnine po 108. členu tega zakona.

(5)   Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.

(6)   V primeru, ko delavec sprejme neustrezno novo zaposlitev, ima pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovori z delodajalcem.

(7)   Če delodajalec delavcu ne ponudi sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi, mora ob začetku teka odpovednega roka obvestiti zavod za zaposlovanje o odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu.

Opa Zovalec - 03.12.2018 - 14:48

Decembrska številka revije Delodajalec obravnava to temo in jo močno problematizira. Navaja tudi mnenje Ministrstva za delo, ki je, kot po navadi nezavezujoče in temu primerno konkretno, pa vendar ga zaključi z:

 

… Glede na navedeno menimo, da gre v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas in hkratni ponudbi nove pogodbe o zaposlitvi za določen čas za zlorabo instituta odpovedi s ponudbo nove pogodbe po 91. členu ZDR-1, kar posledično pomeni, da lahko delavec v sodnem sporu zahteva ugotovitev nezakonitosti odpovedi.

aana - 03.12.2018 - 15:04

Hvala

B - 04.12.2018 - 10:43

Gre za nespretnost in neznanje delodajalca. Delodajalec bi lahko vam odpovedal pogodbo iz poslovnih razlogov. Odpravnine ni, ker niste zaposleni več kot leto dni. Zatem vam ponudi novo pogodbo za določen čas. V kolikor jo ne sprejmete imate pravice na Zavodu za zaposlovanje.

aana - 04.12.2018 - 13:52

Odpoved zaradi druge pogodbe ne zaradi poslovnih razlogov?

B - 05.12.2018 - 07:53

Odpoved zaradi druge pogodbe zakon ne pozna!