krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izločitev OS

2996  25.10.2018 - 15:44h / Ostalo / Avtor: Aleks / 64 / 4

Pozdravljeni

 

Če ima osnovno sredstvo, ki smo ga prodali še vedno sedanjo vrednost ali še vedno obračunavamo amortizacijo dokler ni sedanja vrednost 0 in ga ne izločimo prej.

 

lp

Bonny - 25.10.2018 - 16:12

Osnovno sredstvo izlocite na dan ko ga prodate. Ce osnovno sredstvo se ni do konca zamortiziralo, pomeni da ima neko vrednost in ce ste si ob nakupu ddv odbili, ga morete sorazmerni del vrniti- seveda ce ste zavezanec za ddv. 

Kakorkoli stroska amortizacije od dneva prodaje ne smete vec obracunavat! 

tina - 26.10.2018 - 06:41

Bonny nimaš prav glede popravka vstopnega DDV

Poglej 1. in 2. odstavek 68. člena ZDDV-1 - okoliščine se niso spremenile

Če je osnovno sredstvo prodano z DDV-jem, potem popravka vstopnega DDV ni potrebno popravljati,

Osnovno sredstvo izločite iz registra na dan prodaje.

Knjižite pa :

120/050 (neodpisano vredno0st)

     / 260 DDV   in dalje: če je prodajna vrednost -neto višja od neodpisane vrednosti višja

     /769 (dobiček pri prodaji O.S.)     če pa je nižja, pa

72 (izguba pri prodaji O.S.)/

Ema - 26.10.2018 - 07:52

Še to:

ZDDPO, 55.a člen

(olajšava za investiranje)

(1) Zavezanec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 40% investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva, vendar največ v višini davčne osnove.

(2) Za opremo iz prejšnjega odstavka tega člena se ne štejejo:

1.     pohištvo in pisarniška oprema, razen računalniške opreme, in

2.     motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon, avtobusov na hibridni ali električni pogon in avtobusov ter tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI.

(3) Za neopredmetena sredstva iz prvega odstavka tega člena se ne štejejo dobro ime in stvarne pravice na nepremičninah ter druge podobne pravice.

(4) V primeru finančnega najema lahko znižanje davčne osnove v skladu s tem členom uveljavlja zavezanec, ki opremo pridobi na podlagi finančnega najema.

(5) Zavezanec lahko za neizkoriščen del olajšave iz prvega odstavka tega člena zmanjšuje davčno osnovo v naslednjih petih davčnih obdobjih po obdobju vlaganja, vendar največ v višini davčne osnove.

(6) Če zavezanec proda oziroma odtuji opremo oziroma neopredmeteno sredstvo, za katero je izkoristil davčno olajšavo po tem členu, prej kot v treh letih po letu vlaganja oziroma pred dokončnim amortiziranjem v skladu s tem zakonom, če je to krajše od treh let, mora za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo, in sicer v letu prodaje oziroma odtujitve opreme oziroma neopredmetenega sredstva.

Neža - 26.10.2018 - 10:58

Ko osnovno sredstvo prodaš, ga moraš izločiti. Izločimo ga zato, ker ga seveda več nimamo. In če ga nimamo, ne moremo obračunavati amortizacije.