krpan in druščina postani član

Naslov teme: zapiranje d.o.o. in zaloge blaga

2322  29.07.2018 - 21:29h / Ostalo / Avtor: Anka / 346 / 4

D.o.o. bomo zaprli po skrajšanem postopku; poplačali vse obveznosti, ostalo pa nam bo kar nekaj zaloge; kaj narediti s to zalogo blaga? Dobavitelji jo nočejo vzeti nazaj, prodati pa je tudi ne morem; ali moram od neprodanega blaga poračunati DDV in ga plačati fursu? 

Matjaž K - 30.07.2018 - 09:09

Če ste ob nabavi tega blaga imeli pravico do celotnega ali delnega odbitka DDV , potem je odgovor: da - obračunati morate DDV - zveza v ZDDV-1: alineja c) 8. člen v povezavi z 2. odst. 36. člen

 

8. člen

(uporaba blaga za namene opravljanja dejavnosti, sprememba namembnosti ter zadržanje blaga ob prenehanju opravljanja dejavnosti)

Za dobavo blaga, opravljeno za plačilo, se štejejo tudi naslednje transakcije:

...

c)     zadržanje blaga s strani davčnega zavezanca ali njegovih pravnih naslednikov (razen v primerih iz 10. člena tega zakona), ko preneha opravljati obdavčljivo ekonomsko dejavnost, če je bila za to blago dana pravica do celotnega ali delnega odbitka DDV pri pridobitvi ali pri uporabi blaga v skladu s točko a) tega člena.

36. člen

(dobave blaga ali storitev)

(2) Pri dobavah blaga iz 7. in 8. člena tega zakona, davčno osnovo predstavlja nabavna cena blaga ali podobnega blaga oziroma lastna cena blaga, določena v trenutku uporabe, razpolaganja ali zadržanja blaga.

Anka - 30.07.2018 - 10:00

hvala!

kaj pa naj potem naredimo s to zalogo blaga ,ki nam ostane na zalogi? 

kaj storiti z opremo , ki nam ostane?

mi bi čimprej zaprli firmo, ker so sami stroški - kaj predstavlja zaloga blaga in oprema lastniku podjetja? ali ko prijavlja kapitalske dobičke prijavi tudi vrednost te zaloge in opreme? 

Kaj, če lastniku npr. po treh mesecih zaprtja uspe prodati zalogo blaga po neki minimalni vrednosti (nabavni) in opremo po tržni? kako je s temi prihodki?, kajti prejel bi jih kot fizična oseba in verjetno se naredi za le to kupoprodajna pogodba?

Matjaž K - 30.07.2018 - 11:30

"kaj pa naj potem naredimo s to zalogo blaga ,ki nam ostane na zalogi? 

kaj storiti z opremo , ki nam ostane?"

 

Premoženje družbe (aktiva - OOS, zaloge, terjatve, denar) preide na družbenike.

 

"ali ko prijavlja kapitalske dobičke prijavi tudi vrednost te zaloge in opreme? "

 

dohodnina od dobička iz kapitala je druga zgodba. Tam se upošteva vrednost kapitala (=poslovnega deleža) ob pridobitvi in odtujitvi. Je pa tematika vrednosti deleža ob pridobitvi in odtujitvi predolga zgodba, da bi jo lahko na tem mestu natančno obdelali - obdavčitev je odvisna od tega, kdaj in na kakšen način je bil delež pridobljen (vplačilo kapitala, dokapitalizacija iz dobička, darilo) in kakšna je vrednost deleža ob prenehanju (ta vrednost je odvisna od tega, kaj ima družba v zaključni BS stanja in kakšne so vrednosti tega).

Anka - 30.07.2018 - 12:23

podjetje ustanovljeno leta 2017, likvidacija bo letos 2018, v letu 2017 je bilo nekaj sto eurov dobička, v letu 2018 bo izguba; dokapitalizacij ni bilo, daril tudi ne ... samo poslovanje - zapira se zato, ker izguba samo narašča ... pač ni dovolj prihodkov;

kako prijaviti te kapitalske dobičke drugo leto? ali to moraš imeti nekoga ali samo predložiš zaključno bilanco ?

torej, če se karkoli proda po tistem, ko je firma zaprta, gre po kupoprodajni pogodbi na njegov osebni TRR in to ni obdavčeno, saj bo (če bo) obdavčeno na osnovi kapitalskih dobičkov?