krpan in druščina postani član

Naslov teme: Društvo - prireditev

2128  02.07.2018 - 22:40h / Ostalo / Avtor: lokvica / 79 / 5

Društvo organizira večjo prireditev-veselico z živo glasbo. Želimo si, da bi dogajanje popestrili s postavitvijo stojnic na katerih bi rokodelci prodajali svoje izdelke. Za uporabo prireditvenega prostora bi jim zaračunali simboličnih nekaj evrov (toliko da vsaj delno pokrijemo stroške, ki jih bomo imeli z najemom stojnic).

Kako naj to speljemo? Verjetno bi bilo boljše, da jih prosimo da nam pred prireditvijo nakažejo denar na bančni račun, mi pa jih potem izstavimo račun. Čeprav bi bilo mogoče z davčnega vidika boljše zmeniti, da nam plačajo kot prostovoljni prispevek-donacijo, saj bi to lahko šteli med neobdavčljitve prihodke (iz nepridobitne dejavnosti)(ker sama prireditev ima načeloma pridobitni značaj).

Lepo prosim za mnenja/nasvete.

SILVIA - 03.07.2018 - 09:32

če je veselica pridobitna, potem gre vse pod pridobitno,tudi tistih nekaj simboličnih evrov za pokrit stroške....

lp

SILVIA - 03.07.2018 - 09:32

če je veselica pridobitna, potem gre vse pod pridobitno,tudi tistih nekaj simboličnih evrov za pokrit stroške....

lp

nja - 03.07.2018 - 10:46

Če boste zaračunali simbolično-toliko, da imate pozitivno nulo. Naj vam rokodelci dajo prispevek. Vsaka najemnina je obdavčena in vsaka pridobitna dejavnost prav tako.  Veliko društev je teplo po denarnici, ko so zaračunali najeme itd. Razen, tistih večjih društev, ki imajo tudi več sredstev.

lokvica - 03.07.2018 - 21:36

Ali smemo zaradi boljše knjigovodske evidence za te prispevke izdati rokodelcem račun (mogoče bodo zanj celo prosili, da bodo lahko pri sebi upravičili stroške)? Kaj napisati na račun, da bomo pred davčnikilahko upravičili to kot nepridobitne prihodke? Prispevek za delovanje društva?

Lepo prosim za komentar. Hvala :)

nja - 04.07.2018 - 08:06

Nope, za prispevke in donacije se ne piše račun. Narediš blagajniški prejemek če je gotovina. Č eje TR lahko pošlješ zahvalo za prispevek. 

V grobem račun izstaviš za opravljene storitve (pridobitno) in za prodane izdelke (zoper pridobitna dejavnost). Zmenite se z rokodelci kaj in kako. D ane bo zadaj nejevolje. Če rabijo račun za najem-boste pač plačali davek.