krpan in druščina postani član

Naslov teme: nakazilo po asignaciji, blokada

1912  04.06.2018 - 09:10h / Ostalo / Avtor: al / 101 / 2

prosim za pomoč, imamo primer pravne osebe, ki je blokirana in imamo obveznost do nje, ta pravna oseba želi, da se pripravi asignacija in sprovede nakazilo tretji pravni osebi, do katere ima ona obveznost.

Pravna oseba do katere imamo mi dolg pa je blokirana že več kot 365 dni, ima odprt račun v AT vendar ima registrirane preko naše finančne uprave

Ali je lahko kaj sporno v primeru, da se naš dolg do te pravne osebe po asignaciji nakaže drugi pravni osebi?

Bemis - 04.06.2018 - 11:13

Če bo šel vaš (blokiran) dobavitelj v stečaj, se lahko zgodi, da bo stečajni upravitelj razveljavil tako asignacijsko pogodbo (nakazilo) in vas ponovno terjal za plačilo. Vaš argument proti taki razveljavitvi bi lahko bil stalnost takega načina poslovanja (poravnavanje obveznosti preko asignacijskih pogodb je stalnica v poslovanju z njimi).

 

Nekaj takega se je dogajalo, ko so pričeli propadati veliki gradbinci in so stečajniki razveljavljali asignacije, kompenzacijske verige.

 

 

sarža - 05.06.2018 - 08:14

Ja, res je to kot pravi Bemis... rešitev je v tem, da vi sklenete direktno s tretjo osebo pogodbo o odstopu terjatve, tako da potem ta tretja oseba samo obvesti vašega glavnega upnika - se ga ne  vmeša v sam postopek odstopa, to pa naj bi šlo čez... in potem izvedete zgolj medsebojno kompenzacijo in nakažete tretjem...