krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja neocarinjenega blaga-napaka špediterja

1833  23.05.2018 - 19:33h / DDV / Avtor: Aki / 125 / 2

Blago smo kupili v Koreji. Dogovorjena pariteta je bila DAP sedež naše firme SI. Uvozno bi naj naš špediter za nas ocarinil v Kopru. Mi bi potem to blago prodali v Italijo. Špediter je naredil  napako in ni uvozno ocarinil blaga, ampak je v Kopru odprl tranzitni dokument T1 in blago že odpeljal v Italijo. Dogovorjeno pariteto imamo DAP Italija.Uvozno posledično sedaj zato ocarini naš IT kupec.Kako lahko sploh mi sedaj izdamo račun IT? Z SI DDV mislim, da ne. Ali lahko recemo, da smo IT blago izrocili v prosti coni Luke Koper po 57. členu Oprostitev, ali se šteje da opravljamo obdavčljiv promet v IT in bi morali izdati račun v skladu z IT zakonodajo, ali pa se po 20. clenu sklicujemo, da je kraj obdavčitve zunaj SI? 

Hvala vsem za mnenje.

Bemis - 24.05.2018 - 08:36

Kupec bo preko carinskih dokumentov plačal IT DDV, vi pa se na izdanem računu sklicujete, da je kraj obdavčitve zunaj SI in izdanega računa ne zavajate v knjigo IR.

Mat - 24.05.2018 - 12:39

Kot predhodnik, za vas je to promet v skladu z 1. odstavkom 3. člena zakona o DDV , skratka promet na 3 trgig, blago je res šlo, čez SLO, vendar ni bilo sproščeno v prost promet, Italijan pa uvozno carini z vašo fakturo, ki je izven sistema ddv in se ne vpisuje nikamor v ddv obrazce . 

Mi imamo takih primerov več, celo take, ko je nadaljni kupec SLO podjetje in ono uvaža zaradi carinskih prelevmanov blago na svoje ime z našo fakturo.   Smo imeli že Furs kontrole več takih primerov in je bilo vse OK.