krpan in druščina postani član

Naslov teme: Varovanje podatkov

1681  02.05.2018 - 21:55h / Ostalo / Avtor: Nekdo / 110 / 3

Do fizicne osebe , v evidencah imamo ime, naslov , telefonsko, imamo terjatev staro dve leti. Izjave o varovanju ne bomo dobli. Kako zbrisati iz evidenc?

anelija - 03.05.2018 - 08:28

Ne razumem, zakaj zdaj vsi mislijo, da morajo vsepovprek brisati podatke oseb iz svojih evidenc, zlasti če so z njo sklenile posel. Ne vem, zakaj sedaj taka panika, saj smo podatke poslovnih partnerjev varovali že do sedaj, a ne? S sklenitvijo posla je oseba privolila, da imate njene podatke za ta posel. Kolikor sem zadevo na seminarjuz razumela jaz, je potrebno dobiti izjavo oz. dovoljenje fizične osebe, če gre za obdelavo osebnih podatkov za tržne namene, npr. da ji pošiljaš sporočila o raznih akcijah (v vsakem sporočilu pa mora biti tudi možnost, da se od teh sporočil lahko kadarkoli odjavi), in pa da osebnih podatkov brez privolitve ne smeš posredovati naprej tretji stranki. Seveda pa je potrebno narediti vse ukrepe, da podatki ne pridejo iz vaših evidenc nekontroliranio kam naprej. Boste potem brisali tudi podatke vse svojih ostalih strank? Te morate ravno tako varovati in jih ne smete nekontrolirano širiti naprej tretjim osebam.

Če imate dve leti staro terjatev, je še vedno možnost, da vložite izvršbo oz. da ukrepate kako drugače, da vam je odpis potem davčno priznan. In tudi če izvedete sam odpis, je dokumente potrebno hraniti določen čas.

Nekdo - 03.05.2018 - 09:44

Anelija, hvala za vas komentar, ki ma razumno in posteno razlago. 

Podloznik - 03.05.2018 - 23:26

Saj vam ni treba brisati kar pocez.

brisati morate, ce stranka od vas to zahteva in je njen razlog za izbris upravicen.

v tem primeru, ko gre za odprto terjatev, stranka seveda ni upravicena zahtevati, da izbrisete njene osebne podatke.

ima pa pravico zahtevati vpogled v to, kdo ima dostop do njenih osebnih podatkov.

prav tako lahko zahteva izpis in ev.popravek in tem zahtevam potem morate ustreci.

glede na to, da zaradi ZDDV morate hraniti izdane racune 10 let, lahko stranka zahteva izbris sele po 10 letih; pa se takrat ne boste brisali racunov (in s tem strankinih osebnih podatkov), ki so mlajsi od 10 let...

Pazite pa, da teh osebnih podatkov ne boste uporabljali za druge namene (ze omenjeni marketing), ker jih ne smete, ce nimate soglasja stranke.