krpan in druščina postani član

Naslov teme: brezplačna izročitev nepremičnine

371  24.01.2018 - 13:39h / DDV / Avtor: Aki / 83 / 2

Brezplačno bi izročili manjšo stavbo z zemljiščem (10 let od prve uporabe). Pri nabavi smo odbijali vstopni DDV.

Ali sedaj pri brezplačni izročitvi stavbe z zemljiščem drugemu zavezancu za DDV upoštevamo določila 7. točke 44. člena ZDDV-1 in naredimo popravek odbitka DDV za preostalo obdobje do konca 20 let? Plačamo pa potem tudi davek na promet nepremičnin.

Najbrž pa v tem primeru ne pride v poštev izbira obdavčitve po 45. členu ZDDV-1?

 

Hvala. Aki

 

 

Uredništvo - 24.01.2018 - 14:49

Tako na splošno - Brezplačna dobava blaga se šteje za dobavo, opravljeno za plačilo, v kolikor je davčni zavezanec ob nabavi le-te deloma ali v celoti uveljavil pravico do odbitka DDV.

Vendar, ker je takšna dobava blaga oproščena plačila DDV (od prve uporabe je v vašem primeru minilo 2 leti) skladno z določilom 7. točke 44. člena ZDDV-1, ste dolžni izvesti popravek odbitka DDV skladno z določilom 70. člena ZDDV-1. Izjava o obdavčitvi transakcije ne pride v upoštev, saj ne gre za kupoprodajni posel (določba omenja le najemnika, zakupnika, leasingojemalca oz. kupca nepremičnine).

DPN pa se plačuje od odplačnega prenosa ...

PS: le še 7 dni do konca akcije - za nove člane popolne davčne rešitve:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Maleficent - 24.01.2018 - 20:15

Pa tudi pri DDPO (oz. če ste s.p. dohodnini iz dejavnosti-dejanski) se bo treba ustrezno popredalčkati, kako je z (ne)priznavanje poslovnih prevrednotovalnih odhodkov, ki bodo nastali zaradi neodplačne odsvojitve (da se ne pogovarjamo o podvariantah,  če je ta drugi zavezanec slučajno povezana oseba).