krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obračun plače na praznik

208  15.01.2018 - 19:42h / Ostalo / Avtor: fezo / 90 / 1

Pozdravljeni, prosim za vašo pomoč pri razjasnitvi sledečega problema.

Delam v zdravstvu, kjer imamo organizirana dežurstva. Tokrat sem dežural (24h) na praznik. Na plačilni listi pa sem zasledil sledeče.

Na dan ko sem delal, nisem bil upravičen do nadomestila za plačo, kar mi je sicer jasno da je to v skladu s sicer za moje pojme faliranim zakonom.

Kar me bega je, da so mi poleg tega odšteli še 8 ur iz fonda ur (predhodnje nadure nabrane čez teden).

Za delo v dežurstvu smo plačani kot nadure in dodatek za delo na praznik.

Efektivno to pomeni slede:

Nekdo ki je na praznik doma, dobi nadomestilo za 8h (recimo temu znesku x). V mojem primeru, ko sem delal, je znesek za 8h dopoldanskega dela znašal 2,12x. Torej že tu napram nekomu, kateri je doma in dobi plačilo delamo dejansko za razliko 2,12x-x= 1,12x. Poleg tega mi je bilo iz fonda ur odšteto še 8ur. Če preračunam, to znese od 1,12x-x=0,12x.

Na obračunu plače so mi zadevo razložili takole:

Na dan praznika je predvidena delovna obveza 8ur, kar dobiš v primeru če si doma. Ker nismo upravičeni do nadomestila če delamo, je torej ta "saldo" pri nas 0. Ker je naše delo obračunano kot nadura in se nam ta izplača, je saldo še vedno 0. Ker pri obračunu morajo dopolniti teh 8ur obveznosti da bi se skladalo z mesečno obveznostjo, jih črtajo oz vzamejo 8 iz predhodno pridobljenega fonda ur.

Efektivno v dejanskih številkah na mojo plačo za prvih 8 ur dela to pomeni da nekdo ki je bil doma je prejel 100eur bruto, jaz pa sem prejel 113eur bruto...

Mi lahko nekdo razloži kako naj bi to bilo v skladu z zakonom, da delam 8 ur za 10eur?

Hvala in LP

Mimi - 16.01.2018 - 10:13

Inšpektor za delo bi to najbolje pojasnil.