krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najem,podnajem DDV

4972  28.12.2015 - 09:50h / DDV / Avtor: Nul / 135 / 1

Pozdravljeni,

Najemodajalec in najemnik sta pred leti podala izjavo za zaračunavanje DDV-ja pri obračunu najemnine. Najemnik se je zaradi zmanjšanja prometa in s soglasjem najemodajalca, odločil polovico prostora oddati v podnajem. Podnajemnik pa ni DDV zavezanec. Najemnik zadnje čase izdaja račune brez obračunanega DDV, ker posluje z zavezanci iz EU, zato DDV od najemnine dobi vsak mesec nazaj (od FURS-a). Ali razmišljam pravilno; najemnik bo še naprej oddajal obračun DDV in v njem zahteval vračilo DDV-ja, podnajemniku pa izdajal račun za podnajem brez DDV-ja, saj ta ni DDV zavezanec? 

Prosim vas za odgovore...

Lep pozdrav!

Martin Krpan - 28.12.2015 - 12:11

Bom kar na kratko povedal in poenostavil - v trenutku, ko je najemnik dal prostore v "podnajem", pri čemer ni bila podana izjava skladno z določili 45. člena ZDDV-1, je v težavah najemnik (nima pravice do odbitka DDV) in potencialno tudi najemodajalec (potencialni popravek odbitka DDV zaradi spremembe namembnosti uporabe nepremičnine). Dovolj kratko in jasno? :)

 

Toplo priporočam članstvo, saj je članarina manjša kot "štala", ki je sedaj nastala ...  http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

 

P.S. seveda, če tekoče berete članke na navedeni spletni strani ...