krpan in druščina postani član

Naslov teme: mali dz (slo) opravi storitve malemu dz v nemčijo

4700  10.12.2015 - 12:18h / DDV / Avtor: sijana / 90 / 2

Pozdravljeni! Prosim za pomoč. Mali slovenski  DZ opravi storitve (niso elektronske) nemškemu  podjetju, ki ni registrirano za ddv. Ali se mora registrirati za atipičnega zavezanca? Kaj pa v primeru, če te iste storitve opravi nemškemu končnemu potrošniku?  Hvala vnaprej za vaše odgovore in lp.

Uredništvo - 11.12.2015 - 08:57

Tudi če niso elektronske storitve, je za pravilen odgovor treba opredeliti, kakšne storitve se opravijo - od tega zavisi pravilna opredelitev kraja opravljanja transakcij, potencialne obveznosti pridobitve ID številke za namene DDV, določitev plačnika DDV itd.

 

Če storitev ni opredeljena med posebnimi pravili glede opredelitve kraja opravljanja storitev, se uporabi splošno pravilo - 25. člen ZDDV-1.

Tako slovenski mali davčni zavezanec kot tudi nemški mali davčni zavezanec se morata registrirati za namene DDV vsak v svoji državi. Storitev je tako predmet obdavčitve v Nemčiji, kjer ima naročnik sedež podjetja.

 

Če SI-mali opravi storitev (ki ni v posebnih pravilih) končnemu potrošniku (tj. osebi, ki ni davčni zavezanec), je načeloma kraj opravljanja storitev v Sloveniji, kjer ima izvajalec sedež dejavnosti. Seveda pa PREVERITE, kakšne storitve opravite in kje je kraj opravljanja storitev skladno s pravili ZDDV-1.

 

Da pa bo vse skupaj lažje (tudi iskanje po DDV zakonodaji, pravilnikih itd.) pa sledite spodnji povezavi - za nove člane imamo prav posebno ponudbo:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

 

sijana - 11.12.2015 - 09:37

Hvala za odgovor in lp.